Egy trambulin megvásárlása remek módja annak, hogy a család aktívan és szüntelenül jól érezze magát. A trambulinhoz soha nem lehet túl idős az ember. Az új trambulin kiválasztásakor azonban számos dolgot figyelembe kell venni.

Gondoljon a különböző trambulinformákra, -méretekre vagy a számos biztonsági elemre, amelyeket egy trambulinnak tartalmaznia kell. A mai trambulinok közül sokat úgy is terveztek, hogy kiemeljék a kert kialakítását, ami azt jelenti, hogy többféle funkció és stílus közül választhat.

Trambulinok alakja

Kör alakú trambulinok

A hagyományos trambulin kör alakú. 

A legkisebb kültéri kör alakú trambulin általában legfeljebb 2 méter átmérőjű, és két kisgyermek vagy egy felnőtt számára elegendő helyet biztosít. A nagyobb méretűek átmérője eléri az 5 métert, és nagyobb létszámú emberek számára is alkalmasak.

A kör alakú trambulin előnyei:

 • A leggyakoribb és legnépszerűbb forma.
 • Sok kedvező árú változatban.
 • Könnyen zárható és biztonsági hálóval rendelkezik a gyermekek/felnőttek védelme érdekében.
 • Egyenletesen osztja el a súlyt az összes rugóra, így az egyik oldal nem kopik gyorsabban, mint a másik.

A kör alakú trambulin hátrányai:

 • A kör alakú forma hajlamos az ugrókat a középpont felé nyomni, mivel a felület itt süllyed a legjobban. Ha többen ugranak, az veszélyes ütközésekhez és sérülésekhez vezethet.
 • Kevés hely a trükközésre.
 • Ideális egy-két személy számára.

Téglalap alakú trambulin

Bár mi leginkább a kerek trambulinokat ismerjük, az első trambulinok téglalap alakúak voltak. Ezt a formát versenyeken és a gimnasztika során is használják.

A téglalap vagy négyzet alakú trambulin előnyei:

 • A forma lehetővé teszi, hogy az emberek ugrás közben a helyükön maradjanak.
 • Az egyes ugrások ereje nem egyenletesen oszlik el, ami jobb ütéskontrollt tesz lehetővé, mint a kerek trambulinon.

A téglalap vagy négyzet alakú trambulin hátrányai:

 • Az egyik oldal gyorsabban elhasználódhat vagy megnyúlhat, mint a másik.
 • Nagyobb és nehezebb kereteket igényel a trambulin biztonságos rögzítéséhez.
 • Nagyobb kihívást jelent a felállítása, mozgatása és lebontása.

Fontolja meg hol legyen a  trambulin helye

Mielőtt kiválasztja a kívánt trambulin típusát, vegye figyelembe annak a területnek az alakját és méretét, ahová a trambulin kerül. Ha az udvaron vagy a gyepen helyezi el, javasoljuk, hogy a trambulin átmérője körül legalább 60 cm legyen a hely. A talajon nem lehetnek kövek, növények vagy egyéb akadályok. Ez növeli a biztonságot a trambulinról való leeséskor.

Arra is ügyelnie kell, hogy a trambulin felett elegendő hely legyen. A legjobb szabály az, hogy legalább 5 méteres szabadtér legyen a feje fölött. A trambulin teteje közelében nem lehetnek ágak vagy tető.

Válassza ki a megfelelő méretet

A trambulin méretét nem csak a rendelkezésre álló fizikai hely nagysága határozza meg. Csak azért, mert Önnek egy tágas udvara van, ahol rengeteg hely van, még nem jelenti azt, hogy egy olimpiai méretű trambulinra van szüksége.

Ki fogja használni?

A trambulin használóinak kora, magassága, súlya és sportos képességei befolyásolják a trambulin méretét, amelyben gondolkodik.

Ha gyermekei számára vásárol trambulinokat, egy kisebb méret is elegendő. Ne feledje azonban, hogy gyermekei nőni fognak - ezért ha azt tervezi, hogy évekig megtartja a trambulinját, fontolja meg a nagyobb méret választását.

Hányan fogják használni a trambulint?

Ha a trambulint sokan fogják rendszeresen használni, ne is gondoljon a kis méretekre. Győződjön meg róla, hogy elegendő hely áll rendelkezésükre az ugráláshoz anélkül, hogy egymásnak ütköznének.

Mennyi hely van a kertjében?

A rendelkezésre álló hely a trambulin méretének és alakjának egyik fő meghatározó tényezője. Ne feledje, hogy a sérülések elkerülése érdekében a trambulin körül, alatt és felett a lehető legnagyobb szabad területet kell biztosítani.

Hol helyezzük el a trambulinokat?

A trambulin nem helyezhető el bárhová. Vannak bizonyos előírások, amelyek növelik a biztonságot, és megakadályozzák, hogy a trambulin szabadon mozogjon, felboruljon vagy megsérüljön.

A talajnak tökéletesen vízszintesnek kell lennie a keret alatt - ne helyezze lejtőre. A trambulin alatt puha talajnak kell lennie, amelybe a trambulin lába természetes módon belesüllyed.

Ha úgy dönt, hogy éjszaka ugrál, akkor használjon világítást - de soha ne helyezze azt a trambulin fölé.

Fontos választási tényezők áttekintése

 1. Formája: Melyik forma illik a legjobban az Ön kültéri környezetéhez? Mely modellek nem érdeklik Önt a terület, a biztonsági tényezők vagy az ár alapján?
 2. Méret: Milyen minimális és maximális méretben fér el a kertben?
 3. Súlyhatár: Mekkora a trambulin minimális súlyhatára, hogy a trambulin használóinak összsúlyát elbírja?
 4. Keret: Vegye figyelembe a váz kialakítását, súlyát és anyagát. Biztos akar lenni abban, hogy a keret stabil, hogy hosszú ideig kitartson, különösen, ha a trambulin gyakran lesz használva.
 5. Rugók: a legtöbb trambulin acélrugókkal van ellátva, amelyek a hálót a kerethez kötik. Azonban rugó nélküli trambulinokat is lehet vásárolni.
 6. Biztonsági hálók: A trambulin biztonsági hálója nem elengedhetetlen, de mindenképpen jó ötlet, ha minden emelt trambulinhoz felszerelünk egyet. Az általunk forgalmazott trambulinok mindegyike rendelkezik beépített biztonsági hálóval - Önnek csak választania kell, hogy külső vagy belső biztonsági hálóra van-e szüksége.
 7. Ugrószőnyeg: Ha tudja, hogy gyakran fogja használni a trambulint, vagy változó időjárási viszonyok mellett (meleg és hideg, eső vagy hó) lakik, gondoljon egy jó minőségű ugrószőnyegre. Ügyeljen a szőnyeg öltésszámára, részesítse előnyben a "vízálló" fazonokat!
 8. Biztonsági elemek:  Egyéb biztonsági elemek közé tartoznak a trambulinon lévő létrák vagy a belépő zár.

A gyerekek nemcsak egyedül, hanem barátaikkal is nagyon jól fognak szórakozni a trambulinon, és ki fogják meríteni az energiájukat. Nálunk nagyon olcsón talál biztonságos kerti trambulinokat, és higgye el nekünk, az egész család imádni fogja őket.