Első grillsütőjét vásárolja? Sok mindent figyelembe kell venni: faszén vagy gáz, nagyobb vagy kisebb?

Gázüzemű grillsütők vs. faszenes grillsütők

Bár a grillezésnek többféle stílusa létezik, a grill kiválasztása alapvetően gáz- vagy faszéngrill kérdése. Mindkettő kiváló eredményeket adhat.

Grillezés faszénen

Ezekkel a grillekkel a tüzet faszénnel (például brikettel) kell meggyújtani. A faszéngrillhez szükség van faszénkészletre, így ha nincs, a grillezésnek vége. 

A faszénfüst azonban átjárja ételét a háztáji főzés ellenállhatatlan ízével. A gyorsan grillezett dolgok, például csirkemell és hamburger esetében az íz nem annyira markáns, de ha elég sokáig és lassan grillezi a húst, akkor a füst és a fa csodálatos ízét fogja felfedezni a húsban.

Amikor fagrillel grillez, a szellőzőnyílásokkal szabályozza a hőmérsékletet, a csappantyúkkal pedig a levegő beáramlását, amelyek vagy növelik, vagy csökkentik a lángot.

A faszéngrillek előnyei:

  • Általában olcsóbbak, mint a gáz grillsütők
  • Finomabb ételeket készít a faszénfüstből

A faszenes grillek hátrányai:

  • A hőmérséklet nehezebben szabályozható
  • Brikettre vagy faszénre van szükségünk.
  • A hamu nehezebben tisztítható
  • Tűz előkészítési idő (kb. 30 percig tart a megfelelő felmelegedés)

Grillezés gáz grillezővel

A gázgrillek kényelmesek, és propántartályokkal biztosítják a hosszú, problémamentes grillezést.

A faszenes grillekkel ellentétben a gázgrillek gyorsan felmelegednek. Beizzítja őket, és attól függően, hogy mit kell grillezni, gyakran kevesebb mint 10 perc alatt használatra készek.

TIPP: Próbálja ki kerti grillsütőinket.

Ha kényelemre és azonnali grillezésre vágyik, a gáz a megfelelő megoldás.

A hőmérsékletet egy gomb egyszerű elfordításával is szabályozhatja. És mivel a legtöbb gázgrill több égővel rendelkezik, könnyedén kialakíthatja a grill különböző területeit, ahol melegebb és hűvösebb van - ami praktikus, ha többféle ételt grillez.

Mivel nem ég a faszén, füst sem keletkezik. A grillezett ételeket megfosztják a "tábortűz" ízétől.

A gázgrillek előnyei:

  • Egyszerű hőmérséklet-szabályozás gombokkal
  • Több hely a különböző hőmérsékleti zónákhoz

A gázgrillek hátrányai:

  • Az étel íze kevésbé füstös
  • Általában drágább, mint a faszéngrillek.
Nincs tétel