A hőmérséklet csökkenésével és a tél közeledtével a biztonságos vezetés egyik fontos szempontja a téli gumiabroncsok megfelelő cseréje. Az évnek ez az időszaka számos mítoszt és kérdést vet fel a téli gumiabroncsokkal kapcsolatban. Ebben a cikkben megnézünk néhányat ezek közül a mítoszok közül, beszélünk arról, hogy mikor érdemes téli gumiabroncsra váltani, miért fontos ez, és hogyan válassza ki a megfelelő téli gumiabroncsot a járművéhez.

Téli gumiabroncs-mítoszok:

1. Téli gumiabroncsokra csak havas úton van szükség

Ez egy elterjedt mítosz. A téli gumiabroncsok felszereléséhez nem kell megvárni a havazást. Amikor a hőmérséklet +7 °C alá csökken, a nyári gumiabroncsok elveszítik rugalmasságukat és tapadásukat. Ez azt jelenti, hogy még száraz, alacsony hőmérsékletű felületen is biztonságosabbak és hatékonyabbak a téli gumiabroncsok.

2. Az egész évszakos gumiabroncsok ugyanazok, mint a téli gumiabroncsok.

Az egész évben használható gumiabroncsok kompromisszumot jelentenek a nyári és a téli gumiabroncsok között, de nem azonosak a téli gumiabroncsokkal. Ha gyakran vezet kemény téli körülmények között, a téli gumiabroncsok mindig jobb választásnak bizonyulnak. Az egész évszakos gumik nem rendelkeznek a nyári gumik hatékonyságával nyáron vagy a téli abroncsokéval télen, azok számára alkalmasak, akik csak alkalmanként közlekednek városban, ápolt utakon. De még ebben az esetben is inkább a téli gumiabroncsok választását javasoljuk.

3. A téli gumiabroncsok nem alkalmasak száraz felületekre

Ez nem igaz. A minőségi téli gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy ne csak hóban és jégen, hanem száraz felületen is jó tapadást biztosítsanak. Mivel a tél kiszámíthatatlan útviszonyokat hozhat, fontos, hogy olyan gumiabroncsok legyenek, amelyek minden helyzetre alkalmasak. Ne higgyen azoknak sem, akik azt állítják, hogy a téli gumiabroncsok nem csúsznak. Ez sem igaz, viszont sokkal jobban megfelelnek a hideg időjáráshoz, havazáshoz. Legyen azonban minden helyzetben óvatos.

4. Télen elég kicserélni a hátsó kerekeken a gumiabroncsot

Nem elég! A maximális biztonság és az optimális vezethetőség érdekében mind a 4 gumiabroncsot téli gumiabroncsokra kell cserélni, ideális esetben ugyanolyan kopottsági fokú, azonos modellre. Természetesen megértjük, hogy nem lehet minden szezonban új abroncsokba fektetni, ezért célszerű, ha minden tengelyen ugyanaz a modell van, azonos kopásfokkal (elöl azonos / hátul azonos, soha nem ugyanaz a jobb oldalon és különböző a bal oldalon).

5. A téli gumiabroncsok drágák és kényelmetlenek

A nyári és a téli gumiabroncsok között alig van árkülönbség. Ha az Ön, családja és az összes közlekedő biztonságáról van szó, akkor minőségi téli gumiabroncsokba kell befektetnie. Ha azonban figyelmen kívül hagyja a gumiabroncsok lényeges részleteit, és csak az árra összpontosít, biztos lehet benne, hogy a vezetési kényelem jelentősen csökken, és ezzel együtt a biztonság is.

Miért érdemes téli gumiabroncsra váltani?

A téli gumiabroncsok jobban tapadnak havon, jégen, nedves és száraz felületen, alacsony hőmérsékleten. Jobb stabilitást, jobb járműkezelést és rövidebb fékutat biztosítanaka fagyos körülmények között. Ez javítja a vezetés biztonságát és csökkenti a balesetek kockázatát.

Egy kisebb előny, hogy a téli gumiabroncsok téli használata a nyári gumiabroncsok élettartamát is meghosszabbítja.

Mikor érdemes téli gumiabroncsra váltani?

Ha az első hó megjelenik az utakon, már késő lecserélni a gumiabroncsokat. Tervezzen előre!

Amikor a hőmérséklet +7°C alá kezd csökkenni, itt az ideje elgondolkodni a téli gumiabroncsok cseréjén. Alacsonyabb hőmérsékleten a nyári gumiabroncsok elkezdenek megkeményedni és veszíteni a tapadásukból. Ez azt jelenti, hogy a gumiabroncsok cseréjének ideális időpontja az, mielőtt a hőmérséklet 0°C alá csökken. 

A törvény előírja, hogy november 15. és március 31. között mindkét tengelyre fel kell szerelni a téli gumiabroncsokat, ha az úton összefüggő hó-, jég- vagy fagyréteg van. Ez a szabályozás figyelembe veszi az időjárás kiszámíthatatlanságát. Ezért ha az ősz meleg és a hőmérséklet stabil, akkor már november 16-tól nem kell aggódnia a bírság miatt. Ugyanez vonatkozik a nyári gumiabroncsokra történő váltáskor is. Természetesen, ha a hőmérséklet stabilan +7°C felett van.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő téli gumiabroncsokat?

Výber správnych zimných pneumatík pre vaše vozidlo je kľúčovým faktorom pre bezpečnú jazdu v zime a vyhnutiu sa pokute za nesprávne pneumatiky. Na čo by ste sa mali zamerať?

Zistite, aká veľkosť a typ zimných pneumatík sú kompatibilné s vaším vozidlom. Tieto informácie môžete nájsť v technickom preukaze alebo na boku aktuálnych pneumatík.

Hogyan vannak jelölve a gumiabroncsok?

Az új gumiabroncsok kiválasztásakor elsősorban a méretek, a súly és a sebességindex fontos figyelembe venni. Ezek az információk nemcsak azért fontosak, hogy a gumiabroncsok illeszkedjenek a felnire hanem azért is, hogy elkerülje a nem megfelelő gumiabroncsok miatt kiszabott bírságot.

Vegyük például a következő jelölésű gumiabroncsokat: 235/45 R18 94W.

235 - A gumiabroncs szélessége mm-ben

45 - A gumiabroncs oldalsó profilja %-ban

R18 - radiálszerkezet és a felni átmérője hüvelykben

94 - Terhelhetőség/terhelési index

W - Sebességindex

Teherbírási indexek:

Sebesség indexek:

Fontos jelölés minden téli gumiabroncson:

A bal oldalon az " Alpesi jelölés ", amellyel minden minőségi téli gumiabroncsnak rendelkeznie kell. Ez a jelölés szigorú tesztelést igényel hiteles téli körülmények között. Jobbra a " jégtapadás" jelölés, amely olyan gumiabroncsokat jelöl, amelyek a legmostohább északi körülmények között is képesek megbirkózni.

További gumiabroncs adatok:

Ha már tisztában van a téli gumiabroncsok méreteivel és indexeivel, nézze meg az egyéb tényezőket, amelyek segítenek a gumiabroncs kiválasztásában. Az üzemanyag-takarékosság, a vízen való tapadás és a gumiabroncs zaja többek között befolyásolhatja a választást. Ezek mind szerepelnek a gumiabroncsokra adott uniós címkén.

A választás során vegye figyelembe a gumiabroncsok minősítését, a havon és jégen nyújtott teljesítményt, a tartósságot és a DOT-értéket, amely a gumiabroncs korát jelzi.

A gumiabroncsokat tapasztalt szerelőnek kell kicserélnie, aki megfelelően kicseréli a gumiabroncsokat és megfelelően  kiegyensúlyozza a kerekeket. 

💡 Ne felejtse el a nyári gumiabroncsokat a cserét követően megfelelően tárolni