Teljes útmutató fóliasátorban való növénytermesztéshez - Hogyan kezdjük el a zöldségtermesztést?

 

Az üvegház, illetve fóliaház kiválasztásán már túl van? Ha mégsem, a következő linkeket megnyitva sok hasznos információt találhat a megfelelő darab kiválasztásához.

Kerti fóliaház: hozzon létre egy oázist, még akkor is, ha csak kezdő

Már felállította üvegházát, fóliasátrát és most azon gondolkodik hogyan is termesszen benne? Maga előtt látja, ahogyan begyűjti az Ön által termesztett zöldséget és gyümölcsöt, de nem tudja hol kezdje el? Tanácsot keres kezdők számára az üvegházban való termesztéshez? Ha igen, a legjobb helyen jár, itt megtalálja azt, amit keres. A fóliázás nem muszáj, hogy bonyolult legyen, elég a megfelelő vetőmag, néhány jó tanácsunk a növénytermesztésről és pár hónap múlva teljes értékű kertész lehet. A próbálkozás és a hibák a tanulás alapkövei, de a türelem a kulcsa mindennek. A “Teljes útmutató fóliasátorban való növénytermesztéshez” nemcsak kezdőknek megmutatja hogyan is használja ki a fóliasátrat hatékonyan. Ez az útmutató olyan tanácsokat tartalmaz, mint pl. mikor és hogyan termesszen zöldséget a fóliasátorban, valamint alapelveket a növények ültetéséről. Többek között útmutatást talál a fokhagyma, paradicsom és más zöldség gyors termesztéséről, melyek tartósítószer mentesek. 

Bizonyára sok kérdés felvetődött Önben, hogyan is “készül” a paradicsom, paprika és uborka. A Foxigy.hu segít Önnek ebben.

A növénytermesztés mind a kezdők, mind a haladók számára érdekes időtöltés lehet, viszont mielőtt még kiválasztaná milyen növényt és szeretne ültetni, nézzen utána milyen körülményre, hőmérsékletre és nedvességre van szüksége a növénynek ahhoz, hogy virágozzon. Fontos tényezők ezek a terve sikerességéhez. A szőlő termesztés fóliasátorban más körülményeket igényel, mint pl. a paprika termesztése. Minden mag csomagolásának hátsó oldalán megtalálja az adott növény ültetéséhez tartozó útmutatót.

Nem igényes zöldségek termesztése fóliasátorban

Mivel is kell kezdenie? Mit termeszthet fóliasátorban? A válasz egyszerű: Mindent. Valamely növénytípust viszont jobban, mint a többit. Kezdje ezekkel az egyszerű növényekkel és fejlessze tudását, ezáltal pedig tapasztalatát:

 1. Retek
 2. Borsó
 3. Eper
 4. Fokhagyma
 5. Leveles zöldség, mint pl. fejes saláta
 6. Paradicsom
 7. Hagyma
 8. Burgonya
 9. Napraforgó
 10. Gomba
 11. Petrezselyem 
 12. Cékla 
 13. Karalábé

 

A zöldségtermesztés alapelvei segít abban, hogy minél jobban kihasználhassa a fóliasátor adta lehetőségeket. Használjon ki minden fóliaház berendezést és kelléket, melyekkel rengeteg lehetőség tárul Ön elé a melegház, üvegház és fóliaház kihasználására. Bevezetjük Önt ezzel az útmutatóval a fóliaházakban való termesztés trükkjeibe. Nem fog nehézségekbe ütközni - beleértve a hőmérsékletet, rovarokat, vizet, tápanyagot, teret, fényt, levegőt és talajt érintő témákat is. Ha az Ön számára a növénytermesztés újdonságnak számít, ne legyen túl agresszív. Lépésről lépésre haladjon előre. Tippeket hoztunk Önnek a “zöld” út megkezdéséhez.

Alapelvek kezdők számára a növénytermesztéshez - növénytermesztés fóliasátorban

 1. Vetőmag

A fóliás növény ellenőrzött környezetet teremt, különösen, ha meg kell hosszabbítani a szezonális növények tenyészidejét. Egyes zöldségek akár egész évben is termeszthetők.  De akkor is megkérdezheti: "Hol kezdjem?"

Tehát kezdje a magokkal, még akkor is, ha nem épített fóliát. A zöldségeket, például a paprikát, a paradicsomot és a retket előre termesztik, mielőtt fóliaházba ültetnék.

Hogyan vessük el a magot? 

A magvak ültetését már januárban el kell kezdeni, de ne aggódjon, ha a cikk olvasása közben már más hónapban jár. A fűszernövények vagy más zöldségek termesztése olcsó és gyors módszer, de vannak alapvető szabályok a vetéshez. 

 1. Ültetés egyenesen a földbe, ha nincsenek talajfagyok
 2. Ültetés a földbe, védett helyen
 3. Ültetés virágcserépbe, melyben palántákat nevelhet

Az első pont világos, de mi van, ha hamarabb akar termeszteni? A szakemberek és a kertészek előszeretettel vetnek magvakat az ún. védett helyeken. A védett terület a védő fóliával borított talaj. Ha mégis fél ezektől a magvakkal való ültetéstől, megfelelő választás lesz a fóliaház, amellyel szabályozhatja a palánták növekedését. A fóliaházban való termesztésnek számos előnye van, ezek egyike a növényvédelem és a gyorsabb érés. 

A harmadik pont a palánták előkészítése, melyeket az ún. palánta tálba helyeznek el. Nagyon praktikus és népszerű a vető pohár, amely lehet PET-palack, vagy kedvenc joghurtos vagy tejes doboza.

A növények termesztése során kövesse az alábbi alapelveket: 

 • Készítse elő a területet 

Ellenőrizze a csírázási arányt a vetőmagcsomagon, hogy eldöntse, hány magra van szüksége a várható palánta számhoz.

 • Ügyeljen a trágya minőségére

Ha többféle zöldséget választott ültetésre, ne növény fajtának megfelelő talajt vásároljunk, hanem többcélú, magasabb komposzt tartalmú talajt. Ha van rá lehetőség, válasszon műtrágyát saját komposztálójából.

 • Nedvesség

Fontos a palánták öntözése. Válasszon olyan cserépet, melynek alján lyukak vannak. Egyes kertészek ezeket az edényeket műanyag fedéllel vagy műanyag fóliával fedik le a jobb szigetelés érdekében.

 • Hőmérséklet

A magoknak általában 16-20 °C-ra van szükségük a csírázáshoz. Az egynyári növények több mint 20-23 °C-ot igényelnek. A hidegebb környezetbe szánt növényeknek nincs szükségük ilyen magas hőmérsékletre, alkalmazkodnak.

 • Címkék

Ha még nem foglalkozott a növénytermesztéssel, készítsen címkéket a csemetéire, hogy a megfelelő helyre tudja majd helyezni a fóliasátorban. Jelölje meg az elültetett magot címkével és dátummal. 

 • A kudarc nem szégyen

Még a tapasztalt termelők és kertészek is néha kudarcot vallanak. A túl sok nedvesség vagy az esős idő és az elültetett magvak intenzív öntözése kimoshatja őket a talajból.

 

Palánták kiültetése

A vetőmagot a méretének megfelelően mélyre kell vetni (ültetni). A magok elvetésekor használjon magasabb poharat vagy magasabb edényt, hogy az alján lyukakat készíthessen.  

Az apró és kis magvakat egyenletesen és a felszínre vessük. Öntözéskor takarjuk le szalvétával, hogy ne mossuk ki. Például. díszfüvek, évelő növények. A szórófejes öntöző megfelelő segédeszköz lehet.

A kevesebb néha több. Biztosan nem akarja, hogy a növényei harcoljanak egymással. Adjon nekik teret és réseket közöttük, hogy lehetőségük legyen nőni.

Nyomja a magokat a földbe, használjon szalvétát az öntözéshez, és fedje le fóliával. 

 1. Zöldségtermesztés fóliasátorban

Véghezvitte a fenti pontokat, és szeretne a következő lépésre térni? A következő rész a fóliában történő speciális termesztéssel foglalkozik. Üvegházban, melegházban vagy mini fóliában is termeszthető, amely elhelyezhető a lakásban, vagy fóliaként az erkélyen.

Mikor kell kiültetni a palántákat a fóliasátorba? 

A kinőtt magocskának sziklevelei (általában kettő) és első valódi levelei lesznek. Ezután ideje átültetni a növényt egy tiplivel vagy akár egy hegyes forgáccsal. Nagyon fontos megemlíteni, hogy maga a fólia tökéletes feltételeket biztosít zöldségei vagy fűszernövényei növekedéséhez. Nem feltétel, hogy a fóliasátorba utacska és agyag legyen az ágyásban. Egyes kertészek virágtartókat, polcokat vagy asztalokat használnak edényekkel vagy cserepekkel, ahol a zöldségeket termesztik. Önön múlik, hogy mit választ, és milyen feltételekkel szeretne a fóliaházban termeszteni.

Mindegy, hogy mit ültet a talajba a fóliaházban, vagy nagyobb edénybe, ültesse mindig mélyebbre, mint a vetésnél, a szikleveleknek a talaj felszínének felületén kell lennie. 

Tippünk: Ha hosszabb gyökerekkel rendelkezik növénye, levághat belőle, mellyel biztosítja, hogy új, erősebb gyökereket eresszen, melyek szélesebbek lesznek. 

Öntözze vízzel öntözőkannából. 

Melegházak - kiültetés nyitott ágyásokba

Ha nyitott virágágyásokba szeretne beruházni, nem kell kerti fóliát vásárolnia. Csak néhány deszkára van szüksége a melegház elkészítéséhez. Ha azonban nincs lehetősége melegház építésére, tekintse meg kínálatunkból a melegágyakat. A melegágy kivételes abban, hogy a termesztő időszakot körülbelül a tél végétől késő őszig meghosszabbítja. A kertészek előszeretettel ültetnek benne palántákat. Nyáron a melegházakban zöldségeket, például uborkát, sárgadinnyét és bizonyos típusú paradicsomokat termesztenek. Télen a melegágyat használhatja hagyma termesztésére. 

 1. Elegendő fény a fóliaházban 

A következő szempontokat kell elemeznie:

 • Növényfajták, melyet termeszteni akar
 • Szezon
 • Mennyi nappali fény érhető el?

 

A növények eltérően reagálnak a fény intenzitására és tartományára. Ahogy a levelek száma nő és nő, úgy nő a fényigény is. A növények által használt fény nagy része a látható fény tartományában van. A vörös és kék fény a fény hullámhosszához tartozik, amely leggyakrabban használatos a fotoszintézisben. Ezek a fehér fény vagy a napfény összetevői. Sok mesterséges fényforrás különböző színkeverékekkel rendelkezik, amelyek elegendőek lehetnek de nem mindenképpen ahhoz, hogy megfeleljenek a növényi fotoszintézis követelményeinek.

Nyáron és késő tavasszal elegendő fényt kell biztosítani a csírázáshoz és a növények növekedéséhez. Ha azonban télen vagy késő ősszel szeretne termeszteni, lehet, hogy be kell ruháznia egy kiegészítő világítási rendszerbe..

 

A kiegészítő világítótest a legjobb alternatíva, ha északon él, és csak néhány órányi téli napfény áll rendelkezésére. A világítótest használata a termesztéshez meghosszabbítja a napszakot, ami valóban nagyon előnyös lehet a növény számára. Akár támogatni szeretné a növény fejlődését, akár közvetlenül télen kíván termeszteni, mindenképp kiváló választás lesz.

A fluoreszkáló világítást általában üvegházakban használják, amikor csak kevés természetes fény áll rendelkezésre. Olyan szaporítási vagy csírázási területeken használják, ahol nincs természetes fény.

 1. Öntözés

Ahelyett, hogy általános ütemterv szerint öntözné a növényt, tanulja meg, milyen víz szükségletei vannak az adott növénynek annak érdekében, hogy ne öntözze túl a növényt, vagy épp ellenkezőleg, ne  szenvedjen vízhiányt.

A nem megfelelő öntözés jelei a következők:

 • szabálytalan száradás, 
 • a hajtások számának csökkenése, 
 • gyökérnövekedés és éretlen, rossz minőségű és élettartamú növények. 

Emellett növeli a peszticidek és a növekedésszabályozó szerek használatát a helytelen öntözés kompenzálására.

Nem minden növénynek van szüksége azonos mennyiségű vagy gyakoriságú öntözésre. A túlzott vagy elégtelen öntözés problémákat okozhat a növények számára. A túlzott öntözés nem azt jelenti ha egy növény hirtelen hatalmas mennyiségű vizet kap egyszerre. 

Ez akkor fordul elő, ha túl gyakran öntözzük, és a talajnak nincs esélye kiszáradni. Ennek megakadályozására olyan csepegtető rendszert építhet be, amellyel közvetlenül az edényekbe vagy vízszintes felületen szabályozható a kisebb-nagyobb vízáramlás. Ezt a öntözés típust az időzítő és a csepptálca segítségével állíthatja be.

Hogyan állapíthatja meg, hogy megfelelően öntözi-e a növényeket?

 1. Ellenőrizze az egyes termesztett növények öntözési igényeit. Ha a növény felemeléskor könnyűnek tűnik, öntözést igényel, ha pedig poros és kiszáradt a komposzt, az azt jelenti, hogy vízre valóban szükség van.
 2. Ne feledje, hogy a gyökereknek van szüksége vízre, nem pedig a leveleknek. A levélpermetezés helytelen öntözési módszer, és növelheti az esetleges betegség terjedését. Használjon virágtartókat vagy alátéteket, amelyek éppen ezeket a lehetőségeket kínálják.

Nézze meg Öntözési kínálatunkat!

 1. Kellekék növénytermesztéshez fóliasátorban

Költségkeretétől és elkötelezettségétől függően szórórendszereket, ventilátorokat, transzfer asztalokat és polcokat, valamint sok egyéb kiegészítőt is hozzáadhat a munka egyszerűsítéséhez.

Például egyes növények lassú, stabil víz ellátást igényelnek egy öntözőrendszerből, hogy maximalizálják növekedésüket, míg mások képesek kezelni az általános öntözési technikákat anélkül, hogy hátrányosan befolyásolnák növekedésüket.

Íme néhány alapvető fóliaházas kiegészítő, amire szüksége lehet:

 • A polcok kiváló megoldást jelentenek kis üvegházakban / fóliaházakban. Fontos, hogy rendszerezve és rendbe tartsa kellékeit az üvegházban vagy a fóliaházban.
 • A ventilátorok többféle célt szolgálhatnak egy zárt szerkezeten belül. A kis ventilátorok segítenek a betegségek és a kártevők elleni küzdelemben azáltal, hogy felszárítják a felesleges nedvességet vagy a páralecsapódást. Segítenek megtisztítani és egyenletesen hűteni az üvegházat.
 • Egy egyszerű hőmérő apróság lehet, de kétségtelenül az egyik legfontosabb a növénytermesztésnél. Egyes növények bizonyos hőmérsékleteken fejlődnek a legjobban, a hőmérő segít biztosítani a pontos hőmérséklet elérését, hogy az ne essen a veszélyes határ alá.
 • Az üvegházba belépő nappali fény szabályozását egyszerű árnyékolással lehet elérni. Főleg olyan növényekhez használják, amelyeknek növekedéséhez nincs szükség sok fényre.

Tartsa ellenőrzés alatt a kártevőket

Az üvegházi környezet támogatja a kártevő populációk gyors terjedését. A kellemes, párás környezet és a gazdag növényzet az üvegházban vonzó és stabil élőhely a kártevők számára. A kártevőket azonnal azonosítani és elemezni kell, mielőtt nagyobb problémákat okoznának és pénzügyi veszteséghez vezetnének.

Ezek a legrosszabb kártevők, melyekre figyelnie kell:

Levéltetvek

Mindenki ismeri a levéltetveket. Ez az enyhén színes és törékeny rovar kitölti a kedvenc és féltve őrzött leveleit. Nézzen a levelek belsejébe, ahol a tetvek leginkább tartózkodnak. Az alapos metszés és tisztítás alap dolgok, melyek segítenek az értékes növények épségének megtartásában.

Tripszek

A tripszek színben eltérőek lehetnek a barnástól egészen a feketéig. A tripszek közepesen és kritikusan is károsítani tudják a növényeket. Terjedésüket megállíthatja ha szellőzőhálókat használ, megvizsgálja az üvegházakba kerülő új növényeket, és irtja a gyomokat.

Vérférgek

A vérférgek hosszúkás, orsóférgek, amelyek a gombalárvákhoz hasonlíthatók, hiányzó végtagokkal és jól körülhatárolható barna fejjel. A vörös színt a hemoglobin jelenléte okozza, akárcsak az emberi vérben. A hemoglobin megléte lehetővé teszi számukra, hogy rendkívül alacsony oxigéntartalmú vízben növekedjenek.

Meztelencsigák és csigák

Ha az üvegházban / fóliaházban magas a páratartalom, meztelencsigák és csigák jelenhetnek meg. Éjszakai, húsos és karcsú lények. Tisztaságra van szükség a meztelencsigák és a csigák elkerüléséhez. Ügyeljen arra, hogy az üvegházban ne legyen növényi hulladék, például leszakadt gaz, levelek, használt deszkák, téglák vagy kövek, amelyek hűvös és párás helyet biztosítanak számukra.

A leggyakoribb hibák a fóliaházas növénytermesztésnél

Az üvegházakban a növénygondozás mai rendszere egy kis magabiztosságot és tapasztalatot igényel, hogy ne kövesse el a gyakori hibákat üvegházban/fóliaházban történő termesztés során. Íme néhány dolog, amire figyelnie kell.

Alacsony vagy magas hőmérséklet a fóliaházban

A tapasztalatlan kertészek által elkövetett egyik legnagyobb hiba az üvegház rendszeres megfigyelésének elmulasztása. Használjon szabványos hőmérőt, vagy vásároljon digitális hőmérőt, amely a megfelelő páratartalmat is méri, ez fontos a hőveszteség azonosításához.

Nem egyenletes páratartalom

A túl magas páratartalom vad penészgombát, üszköt és bogarak kialakulását okozhatja üvegházban/fóliaházban. A túl kevés nedvesség hatására a növények szomjan halnak. A páratartalom növelésének legjobb módja a párásítás.

Szinte nulla szellőzés

Ha korlátozott, vagy nincs üvegházi szellőzése, a növények elpusztulhatnak. Használhat tetőszellőzőket a meleg levegő kiengedésére. Néha szükség lehet egy kis ventilátorra a megfelelő légáramlás fenntartásához.

Szubsztrát szabályozás

A szubsztrát szabályozása fontos, de más kérdéseket is magában foglal. A komposzt és a műtrágya alkalmankénti kombinálásának alapjain túl a keverék elkészítésekor gondoljon a talajkeverékre is. Ne alkalmazzon régi keveréket, amely kártevőket és betegségeket hordozhat.

Láthatatlan kártevők a kertben

A szomszédos fák gyökerei megtámadhatják növényeit a föld alól, „ellopva” a tápanyagokat és a nedvességet, amely az üvegházban lévő növényeinek szánt. Leveleket vagy ágakat is hullajthat egész évben. Az árnyékolók is állandó akadályt jelenthetnek a fényszerzésben. Üvegházi/fóliás növényének gondozása érdekében ne helyezze az üvegházat fák közelébe.

A fenti tippek segítenek abban, hogy elinduljon egy virágzó üvegház kialakításában, és biztosítja, hogy az üvegházba befektetett idő, pénz és erőfeszítés nem vész kárba. Az üvegházban minden évszak egy ültetési időszak. Élvezze a saját termesztésű gyümölcsök és zöldségek illatát és látványát az étkezőasztalon. Jó szórakozást a növénytermesztéshez egész évben!

További kérdései vannak? Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk a +36 46 808 105 telefonszámon vagy az info@foxigy.hu email címen. Szívesen segítünk bármilyen kérdésében.