Itt a nyár, és ezzel együtt a motoros és versenyszezon is.Szóval nézzük, mi az egyik legfontosabb motoros feladat, amelyet nem szabad elhanyagolni az évnek ebben az időszakában. A motorkerékpár láncának karbantartása az egyik legegyszerűbb karbantartási tevékenység, és nagyon fontos része a motorkerékpár megfelelő működésének. Ebben a cikkben áttekintjük a lánc tisztítását, zsírtalanítását és kenését.

A motorozás hatására az olaj magához köti a port, homokot, vizet, szemcséket és egyéb szennyeződéseket. Maga az olaj kiszárad, és a lánc kellemetlen hangokat kezd kiadni, károsítja a lánckereket, és komolyabb meghibásodásokhoz vezethet.

Miért fontos a lánc karbantartása?

  • Biztonságos vezetés.
  • A lánc élettartamának meghosszabbítása és a javítási költségek csökkentése.
  • A motorkerékpár teljesítményének optimalizálása.
  • A maximális vezetési élményért.

Kedy je potrebné reťaz znova namazať?

Mazanie sa odporúča v priemer každých 500 km. Tento údaj sa však líši v závislosti od typu motorky, štýlu jazdy a podmienok v ktorých jazdíte. Ak jazdite v teréne a často motorke pridáte plyn potom tento interval určite skráťte. V prípade kľudnej jazdy za sucha a po ceste sa môžete bez problémov držať mazania každých 500 - 600 km.

Eljárás, előkészületek és mire kell összpontosítani:

  1. lépés: Előkészítés

Parkolja le a motorkerékpárt sík talajon, és rögzítse egy állvány segítségével, ideális esetben a hátsó kerék alatt vagy egy emelőállványon, hogy könnyen hozzáférjen a lánchoz. Állítsa a motort üresbe, hogy tisztítás és kenés közben el tudja forgatni a láncot. Ha lehetséges, tároljon folyadékgyűjtő edényt vagy alátétet a lánc alatt, hogy megakadályozza a padló vagy más felület szennyeződését.

  1. lépés: A lánc tisztítása

Fújjon elegendő mennyiségű speciális lánctisztítót vagy más tisztítószert a láncra. Győződjön meg róla, hogy az egész láncot jól bevonja. Lánckefével vagy puha kefével alaposan tisztítsa meg a láncot. Kézzel forgassa el a hátsó kereket a teljes lánc megtisztításához.

  1. lépés: Leöblítés

A lánc tisztítása után öblítse le tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a maradék tisztítószert és az apró törmelékeket. A tisztítószert gyengéd vízsugárral vagy nedves törülközővel törölheti le.

  1. lépés: Szárítás

Hagyja a láncot szabadon száradni, vagy használjon tiszta, szöszmentes törülközőt a kézi szárításhoz. A kenőanyag felvitele előtt győződjön meg arról, hogy a láncon nincs nedvesség.

💡 Tipp: A tisztítás és a kenés között van a megfelelő idő a lánc megfelelő feszességének és esetleges sérüléseinek ellenőrzésére. Ellenőrizze a feszességet úgy, hogy mindkét kerék a földön van, és ideális esetben úgy, hogy a motoros a kerékpáron ül.

  1. lépés: Lánc kenése

A hátsó kerék forgásakor kenje be a lánc belsejét motorkerékpár-lánc kenőanyaggal. Ügyeljen arra, hogy a kenőanyag a lánc minden részébe bejusson, beleértve a görgőket és az oldallapokat is. Vigyázzon, hogy ne használjon túl sok kenőanyagot, mivel a túlzott kenés magához vonzhatja a szennyeződéseket és a törmeléket. 

  1. lépés: A felesleges kenőanyag letörlése

A kenőanyag felhordása után egy tiszta, szöszmentes törlőkendővel törölje le a felesleges kenőanyagot a láncról. Ez a lépés segít megelőzni, hogy a felesleges kenőanyag a motorkerékpár más részeit beszennyezze.

💡 Tipp: Az ideális a  járatot motorkerékpár bekenése ugyanis a felhevült láncon, a kenőanyag kezelhetőbb lesz, és könnyen bejut minden helyre.