Biztosan Ön is hallott már a nevelő, illetve készségfejlesztő játékokról. Több ezek között filozófiai oktatásból indulnak, amelyet az olasz orvos és tanárnő, Mária Montessori hozott létre a 20. század elején. Gyermekotthona (Casa dei Bambini), ahol tanított, inkább otthon volt, mint iskola. Olyan hely volt, ahol a gyerekek elsősorban megtanultak elégedettek és boldogok lenni. A Montessori játékok épp azért kiválóak, mert tiszteletben tartják a gyermekek természetes fejlődését és feltűnés nélkül oktatja őket. 

Mi az a Montessori pedagógia?

Az alapító szavai alapján, ezt a fajta oktatást így írhatnánk le:

Az ember személyiségét, nem pedig a nevelési módszert kell figyelembe venni.  

 

Ez azt jelenti, hogy ha megértjük és elfogadjuk a gyermeket, ő maga utat talál magának, hogyan is tanuljon meg minden szükséges dolgot. A montessori iskolákban való tanítás különféle elveken működik. Ezek közé tartoznak a legfontosabbak: 

  • Támogatni a gyermek tevékenységét
  • Hiányzó figyelmeztetések vagy büntetések
  • A tanító vezető, nem pedig tekintély 
  • A gyerekek nem függnek a dícsérettől, van öntudatuk
  • A gyerekek választják ki a tárgyakat és a munkahelyet, nincs megadva nekik

Milyenek is azok a montessori játékok?

A Montessori játékok, melyeket a weboldalunkon is megtalálhat, abban kivételesek, hogy olyan anyagokból és színekben készültek, amelyek a gyerekek számára érdekesek. Első látásra és érintésre is. Fokozatosan követhető a gyerek fejlődése, milyen játékokat választanak a fejlődésük alapján. Elsőként fa játékokat, majd fokozatosan, ahogy a kicsikből ovis, majd iskolás lesz, változnak a szükségleteik és mást részesítenek előnybe. Nálunk találhat a gyermeke fejlődési szakaszaihoz illő montessori játékokat:

A gyerekek megfigyelik szüleiket és tanulnak tőlük

Ez lehet a gyerekek üzenete szüleiknek. Biztosan ismerős lehet Önöknek is. A lányok igazi robotgépet akarnak használni a főzéshez, a fiúk az igazi szerszámokat keresik, a legnagyobb álmuk pedig bágert, vagy szemetes autót vezetni. Épp ezért kedvelt játék a gyerekek között pl. a gyerekkonyha is, vagy a gyerekbolt és a szerszámos asztal. Megpróbálunk minél inkább közeledni a montessori pedagógia irányába.

Hisszük, hogy a gyerekjáték kínálatunkban megtalál mindent, amit csak keres. Ha szüksége van tanácsra, keressen minket bátran.