Kiegyensúlyozó granulátum: tökéletes megoldás minden teherautóhoz vagy nagyméretű járműhöz.

A biztonságos és kényelmes utazás alapja egyértelműen a kiegyensúlyozott kerék. Természetesen nem szabad megfeledkezni az olyan tényezőkről, mint a csapágyak, a tengelycsapok, a kormányrudak és a jármű teljes tengelye. Ha a kerék nincs megfelelően kiegyensúlyozva, vagy ha a kerék egyensúlya idővel kiegyensúlyozatlanná vált, minden alkatrész sokkal gyorsabban elhasználódik, és tönkreteszi a burkolatot vagy magát a gumiabroncsot. Manapság, az évtizedekkel ezelőttihez képest, a kiegyensúlyozó por használata nagyon népszerűvé vált. 

A kiegyensúlyozó por működésének elve egyszerű. Amikor a jármű áll, a kerékkiegyensúlyozó por a gumiabroncs alján van. Ezután, amikor a jármű kisebb sebességgel halad (25-30 km/h), a centrifugális erők elkezdik elosztani a gumiabroncs belsejében (kisebb sebességnél a kiegyensúlyozatlan gumiabroncs nem okoz rezgést, mert nem forog elég gyorsan). Ha bármilyen egyensúlyhiány jelentkezik, a por újraosztja magát, hogy ellensúlyozza az egyensúlyhiányt. Ha a kiegyensúlyozatlansági pont megváltozik, a por eloszlása is megváltozik. Így a kerék valójában folyamatosan kiegyensúlyozza magát, ami természetesen különösen kedvezően hat az élettartamára.

A kiegyenlítő granulátum mennyisége és alkalmazása közvetlenül a termékhez mellékelt alkalmazási táblázatoktól függ. A felhordandó por mennyisége a kerék vagy a gumiabroncs méretétől függően változik. A gumiabroncsba mérőpohárral tölthetjük , de a granulátum esetében a speciális tasakokat használó módszer is lehetséges. Ez utóbbi a kerék felfújásakor (vagy néhány kilométer után) szétesik, anélkül, hogy a gumiabroncs belsejét bármilyen módon veszélyeztetné. A gumiabroncsban lévő port (vagy granulátumot) nem kell cserélni,  a gumiabroncs egész élettartam alatt benne marad. A homok újrafelhasználható, így ha kicseréli a gumiabroncsot, eltávolíthatja a homokot, és később újra felhasználhatja.

A kiegyensúlyozó granulátumot leginkább a buszok, teherautók, trolibuszok stb. nagyméretű gumiabroncsainál használják. A kiegyenlítő homokot/granulátumot használó gumiabroncsok ajánlott maximális sebessége 130 km/h, ami teherautók esetében elegendő.