A paradicsom likopint, a természet legerősebb antioxidánsát tartalmazza. Az antioxidánsok a szabadgyökök, a különböző krónikus betegségeket okozó molekulák ellen küzdenek. A házi paradicsomnak olyan finom íze van, amelyet semmilyen szupermarketből származó mesterséges paradicsom nem tud felülmúlni. Paradicsomot termeszteni Ön is tud, és ha már ültetni akar, akkor tervre van szüksége.

A paradicsom ültetése a palánta neveléssel kezdődik

A paradicsomot vagy vásárolja meg egy kertészeti boltban, vagy termessze ki magról. Ültesse a magokat olyan tégelyekbe, amelyeknek az alján lyukak vannak, hogy a felesleges víz le tudjon folyni. A palánták előnevelése 2-3 hónapig tart. A legjobb március közepén kezdeni. A paradicsom hőigényes növény, ezért várjon az ültetéssel.

Paradicsom előnevelése magról

Amikor megjelennek az első szirmok, ültesse át a paradicsomot melegágyba vagy nagyobb cserepekbe. A melegágyban a paradicsom tökéletes körülményeket talál a növekedéshez és a védve is van. Amint a paradicsomok kellőképpen megnőttek, megkezdhetjük a szoktatást. A paradicsomot úgy szoktathatjuk, hogy kinyitjuk a melegágyat vagy a cserepet, néhány órára kivisszük a kertbe a közvetlen napfényre.

Az előnevelést a paradicsom ültetése követi.

A paradicsom üvegházba ültetése a következő előnyökkel jár

  • A palánták gyorsabban nőnek, mert elegendő hő áll rendelkezésükre.
  • És védve vannak a széltől

Ültesse a paradicsomot a fóliasátorba úgy, hogy gödröt ás, és abba helyezi az előnevelt paradicsomot (palántát). A fóliasátor tökéletes feltételeket biztosít a palánták számára a növekedéshez és a növényvédelemhez. A paradicsompalántákat soha nem függőlegesen ültetjük a földbe, hanem merőlegesen, azaz a növényt a gödörhöz támasztjuk és földdel befedjük. A palántát takarjuk be földdel, és nyomjuk le a földet erősen, hogy öntözés után ne keletkezzen mélyedés. A palántákat alaposan öntözzük meg. A palánták érése közben finoman öntözze a gyökereket, kerülje a leveleket. Fóliasátrakban az öntözést követően reggel vagy este öntözze meg, megfelelő szellőzés mellett.

Ha nincs saját kertje, az erkélyen is termeszthet paradicsomot. Ideális esetben az erkély a napos oldalon van. Paradicsomot termeszthet például erkélyre tervezett fóliasátorban.

A kiültetett paradicsom gondozása

  • Rendszeresen csípje ki az oldalsó és alsó hajtásokat, hogy megakadályozza a növény elgyengülését.
  • Használjon paradicsomtámaszt a főhajtáson
  • Elegendő nedvesség, napfény és szellőztetés