A fokhagyma nem csak Drakulát riasztja el! Ez egy egészséges és gyógyító szuperélelmiszer, aminek mindig elérhetőnek kell lennie a konyhájában. A legjobb dolog az, hogy egy fokhagymából 10-12 termést termeszthet. Nagyon hatékony és egyszerű zöldség, amely fóliasátorban is remekül boldogul. Tanulja meg, hogyan termeszthet fokhagymát fóliasátorban! Általános fóliasátor termesztési tippjeinket a Növénytermesztés fóliasátorban kezdőknek című cikkben találja.

 

A fokhagyma előnyei

 • A fokhagyma természetes antibiotikum, szuperélelmiszernek is nevezik. 
 • Allicint tartalmaz: ez a fokhagyma őrlése során keletkező. Segít számos egészségügyi probléma megoldásában, valamint olyan súlyos rendellenességek elleni küzdelemben, mint a rák és a szívbetegségek.
 • hatékonyan eltávolítja a baktériumtörzseket, beleértve az E. colit, a Staphylococcust és a szalmonellát.

  A fokhagyma termesztése során ritkán okoznak problémát a kártevők, mert a fokhagyma önmagában is természetes kártevőirtó! A hangyákat, szúnyogokat, kullancsokat, legyeket és más rovarokat is megfelelő távolságban tudja tartani.

   

  Mikor ültessük a fokhagymát?

  Hagyományosan az év legrövidebb napjain ültetik, és az év leghosszabb napjain takarítják be. De egy fóliasátorral/ üvegházzal már nem kell várnia az évszakokra. A fokhagyma őszi, téli vagy tavaszi ültetéséről közvetlenül a rovatunkban tájékozódhat - Praktikus, áttekinthető zöldségtermesztési naptár.

  • Késő ősz

  Általában a fokhagymát vagy késő ősszel, közvetlenül a tél és a fagyok beköszönte előtt, vagy kora tavasszal, a talaj felengedése után lehet ültetni. A fokhagyma ültetése általában október és november fordulóján javasolt. Ekkor a fokhagymának van elég ideje gyökeret ereszteni, de nem túl sok ideje a kicsírázásra. A kora őszi ültetéskor a kicsírázott fokhagymát tönkre teheti a fagy, és ez minden bizonnyal befolyásolja a betakarítás mennyiségét. Az őszi fokhagymafajtákat ilyenkor elég korán – már júliusban – betakarítják, így nyáron élvezheti a friss fokhagymát, ráadásul a betakarítás után lesz szabad hely a kertbe, ahová más egészséges növényeket is ültethet.

   

  • Kora tavasz 

  Ha azonban a fokhagyma termesztésénél nincs szüksége erre az „időelőnyre”, választhatja a fokhagyma ültetését február és március fordulóján. A későbbi, áprilisi ültetés jelentősen csökkenti az ilyen őszi betakarítás mennyiségét.

  Hova ültessük a fokhagymát?

  Fokhagyma ültetése fóliasátorban

  A fokhagyma termesztése meglepően egyszerű, mivel a fokhagyma az egyik legigénytelenebb növény, amelyet üvegházban vagy kertben tartozik. A fokhagyma a hagyma/póréhagyma kategóriájába tartozik. A különböző fajták eltérő körülményeket igényelnek, de mindegyiknek alapja a szerves tápanyagokkal teli talaj és a napfény.

  Tudta, hogy a fokhagyma ültetésénél erre ügyelni kell?

  A fóliasátor termesztés általános alapelveit, a megfelelő körülményekre vonatkozó tanácsokat vagy a kártevőkkel kapcsolatos információkat a blogunkon találja, a Növénytermesztés fóliasátorban kezdőknek című cikkben. Ha fokhagymáról van szó, ügyeljen arra, hogy hová ülteti a fokhagymát. A megfelelő hely kiválasztása attól is függ, hogy az elmúlt években milyen növényeket termesztettek a helyszínen. Ügyeljen arra, hogy ne ültessen fokhagymát olyan helyre, ahol az elmúlt négy évben hagymákat (beleértve a fokhagymát is) ültettek el. Négy év ugyanazon növény termesztése után a talaj kimerül és pihennie kell, mert az terméscsökkenésben  mutatkozna meg. Ideális olyan helyet választani, ahol az előző szezonban olyan igénytelen növényeket termesztettek, mint a téli vetemények, bükköny, mustár, cékla vagy leveles zöldségek. És ne feledje, hogy nem tanácsos fokhagymát termeszteni a hagyma közelében, hogy az esetleges betegségek ne terjedjenek át közöttük.

   

  Talaj minőségének feltételei

  A talaj hőmérsékletének 4 és 10 °C között kell lennie. Ezért a fokhagymát fóliasátorban egész évben termesztheti, ha van hőforrása.

  A fokhagyma gyökérnövény, ezért kedveli a dús laza talajt vagy a 6,5-7,0 pH értékű agyagos termőtalajt. Ezt talajvizsgálattal ellenőrizheti. A növény elültetése előtt megméri, hogy mely tápanyagok vannak a talajban.

   

  Fényforrás feltételei

  A fokhagyma sok napfényt igényel. Ültetés előtt győződjön meg arról, hogy a kiválasztott területre elegendő fény jut. Ha polcokra ültet, ne helyezze őket a legalacsonyabb szintre.

   

  Kövesse az alábbi 4 egyszerű lépést:

  Válassza le a fokhagymagerezdeket a friss fejtől: Ne sértse meg a gerezdeket a közepén, ahol a tövéhez tapad. A fokhagyma fejének gerezdekre osztásának legegyszerűbb és legkíméletesebb módja, ha ujjaival óvatosan osztja szét a fejét. Ha a tő megsérül, nem fog fejlődni. Egészséges fokhagymafejet is kell használni. Az ültetéshez nem kell külön meghámozni a fokhagymagerezdeket, ellenkezőleg, ügyeljen arra, hogy minden gerezd megőrizze héját.

   

  Ültesse a fokhagyma gerezdeket a talajba: Milyen mélyre ültessük a fokhagymát? Az ideális mélység körülbelül nyolc centiméter. Irányítsa a hegyes csúcsokat felfelé és a gyökér oldalulat lefelé. Az irány nagyon fontos, mert jelentős mértékben befolyásolja a terméshozamot. Ha a fokhagyma gerezdet fekve ültetjük el, akkor csökken a terméshozam. Ha nem ültetjük mélyen, akkor is kevesebb lesz a hozama. Egy másik fontos tényező, amely befolyásolja a fokhagyma betakarításának mennyiségét, a beültetett gerezd sűrűsége. A gerezdeket egymástól körülbelül 15 cm tőtávolságra és 30 cm-es sortávolságra ültessük. Természetesen mindig célszerű ezeket a távolságokat ellenőrizni a különböző fokhagymafajtákra való tekintettel.

   

  Fedje le a fokhagymagerezdeket talajtakaróval: ezek lehetnek például száraz leveleket vagy szénát. Segíti a növények táplálását, miközben a talajt hűvösen és nedvesen tartja.

  Kezelje a fokhagymagerezdeket vagy adjon hozzá komposztot: Műtrágyázzon többször közvetlenül a fejek kihajtása előtt, vagy ha a levelek sárgulását észleli.

   

  Tippek és trükkök a fokhagyma termesztéséhez  

  Ültessen el nagyobb gerezd fokhagymát. A kisebb gerezdek ugyanannyi helyet foglalnak el, mint a nagyobb darabok az "ágyásban", de sokkal kisebb fejek nőnek majd.

  Ha a betakarítás után ismét fokhagymát kíván vetni, szedje össze a legnagyobb, legjobban formázott fejeket.

  A gazdag termés biztosításának egyik módja, ha olyan helyen termesztjük a fokhagymát, ahol rendszeres napfény éri azt.

  A fokhagymát általában tiszta, gyommentes talajban termesztik, ezért közvetlenül az ültetés előtt szükséges a talajművelés, hacsak nem vetőmag előművelő tálcákat választ fóliasátras termesztéshez. Közvetlenül az ültetés előtt válassza szét a fokhagymagerezdeket, lehetőleg 24 órán belül, nehogy a gyökérgumók kiszáradjanak. A gerezdek gyorsabban gyökeret ereszt.

  Ne használjon élelmiszerboltban vásárolt fokhagymát. Előfordulhat, hogy nem megfelelőek az Ön területére, mert a legtöbbet a hosszabb eltarthatósági idő érdekében kezelnek, ami azt jelenti, hogy a gyökeresedés lényegesen tovább tart.

  Amikor a fokhagyma virágozni kezd, vágja le a hajtásait, mert ezek meghagyása kisebb gumókat eredményezhet.

  Gyakori problémák a fokhagyma termesztésével kapcsolatban 

  A fokhagyma nem nő, sok körülötte a gyom.

  A fehér rothadás egy gomba, amely hideg környezetben érintheti a fokhagymát. Megtámadja a gyökerek és a levelek alsó részeit. Terményforgatással megoldható.

  A fejben lévő atkák ritkán károsítják a fokhagymát. Kocsányos alapokon és fejeken táplálkoznak. Ha el akarja pusztítani ezeket az atkákat, érdemes folytatnia a vetésforgót.

  Néha a madarak is problémát jelenthetnek. Elpusztíthatják a palántákat, a fokhagyma hajtásait és leveleit. Ez azonban nem okozhat gondot a fóliasátorban.

  Öntözési követelmények

  Ha a talaj száraz, egyszerűen öntözze meg (körülbelül négynaponta). Soha ne öntsön vizet a koronákra. Csökkentse az öntözés intenzitását, ha már nem növeszt friss leveleket, és a fej elkezd fejlődni.

  A fokhagyma betakarítása és tárolása

  A fokhagymát akkor takarítjuk be, amikor a szárai megsárgulnak és leszáradnak. A fejek akkor érettek, amikor a legtöbb alacsonyan lelógó levél megbarnul, de ez persze a termesztett fajtától is függ. Amikor a levelek megbarnulnak, elkezdenek hullani. Gyűjtse össze, mielőtt az összes levél leesik, vagy amikor a növénynek négy-öt levele van. Inkább ássa ki és ne kézzel húzza ki! Naptárunk segít eligazodni a gyűjtés megfelelő időpontjában.

  A begyűjtés során nem lehet túl nedves, és könnyen szétvehetőnek kell lennie. Ne feledje, hogy a meggondolatlan betakarítás károsíthatja a fokhagyma termését. Ásóval, villával vagy lapáttal ásson, hogy felemelje a fejet a földről, majd húzza ki.

  Az így kiválasztott fokhagymát tisztítsuk meg a durva agyagtól, és hagyjuk szellős helyen pihenni. Körülbelül egy hét elteltével vágja le a gyökereket, és rövidítse le a szárakat, hogy kötözhető legyen

  Akassza fel a megkötött kötegeket száraz, sötét, de szellős helyre. Ez az eljárás biztosítja a fokhagyma megfelelő érését és szárítását, ami fontos tápanyaok, az íz és a tárolt termés hosszú élettartama szempontjából.

  Célszerű a szárat fokozatosan, körülbelül kétszer rövidíteni a szárítási folyamat során. Három-négy hónapos szárítás után teljesen lerövidítheti a szárakat, és a fokhagymát száraz és sötét helyen, kosárban vagy dobozban, állandó alacsony hőmérsékleten tárolhatja.