Valódi vitaminbomba, amely minden kertet és salátatányért különlegessé tesz. A cékla nem igényes zöldség, és jótékony hatásai messze meghaladják a gondozásához szükséges erőfeszítést. Hogyan ültessünk céklát, és miért ez a kedvenc elem az egészséges élelmiszerek listáján? 

A cékla, olyan gyökérzöldség, amely nem befolyásolja a talaj minőségét. Viszonylag gyorsan csírázik, vetés után két héttel kibújhat. Tanuljon meg hasznos tippeket és trükköket, amelyek megkönnyítik a cékla termesztését. 

Mikor kell céklát ültetni? 

A céklát minden éghajlati övezetben lehet termeszteni, az ültetést tavasszal kell elkezdeni. Érdemes megvárni az utolsó tavaszi fagyokat, a cékla ültetésére április közepe a megfelelő időpont. 

Felgyorsíthatja az egész folyamatot, ha először elülteti a magokat egy cserépbe. Ha biztos benne, hogy a fagyos időszak elmúlt, ültesse ki őket a kertbe. Az utolsó ültetést nyár végén végezheti el. A tenyészidő általában 60-120 nap. Minden attól függ, hogy melyik céklafajtát választja. 

Hogyan ültessük a céklát 

✔ A cékla az úgynevezett második pálya növényei közé tartozik (az előző évben szerves trágyázott talajt kedveli) 

✔ A céklát olyan helyeken kell termeszteni, ahol korábban már ültettek növényeket, például paradicsomot, uborkát vagy burgonyát. 

✔ öntözésre, műtrágyázásra nem igényes, nagyobb aszályos időszakban elég öntözni, tavaszi ültetés után a talajból szívja fel a szükséges nedvességet 

✔ Nem szereti a savas vagy köves talajt

✔ Amikor az első növények növekedni kezdenek, tépje meg őket, hogy a termések jól növekedjenek 

Celý proces vysádzania dokáže zjednodušiť výsevná latka. Pomocou nej vytvoríte potrebnú brázdičku, do ktorej umiestnite semienka červenej repy. 

A magokat melegágyban, fóliában  vagy mini üvegházban is elültetheti. Ha kezdő vagy ebben az irányban, először tanuld meg azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek segítenek a növények gondozásában. 

Az ültetési időszak pontosabb behatározása érdekében tekintse meg termesztési kalauzunk naptárát.

Tippünk: A répamag helyes és gyorsabb növekedéséhez célszerű úgynevezett vetőszalagot alkalmazni. Nitrogén műtrágyát tartalmaz, amely támogatja a fiatal növények jobb növekedését. Szeretne még több időt megtakarítani a kertben? Szerezzen be egy kézi vetőgépet

A vetési eljárás leegyszerűsítheti az egész ültetési folyamatot. Használja ki a szükséges barázda létrehozásához, amelybe a céklamagokat helyezheti. 

Hogyan termesszünk céklát a kertben 

Válasszon napfényes helyet a kertben. 

Készítse elő a talajt az ültetéshez, és helyezze el a cékla magvakat  körülbelül 1 hüvelyk mélységben a talajba. 

A sorok, amelyekbe a magokat ültették, legalább 30 cm távolságra legyenek egymástól. 

A talajt rendszeresen öntözze meg. Arra azonban ügyeljen, hogy feleslegesen ne öntözze túl nagy mértékben a talajt. 

Hogyan termesszünk céklát cserépben 

  •  Válasszunk legalább 20 centiméter magas és 30-50 centi széles virágcserepet, és helyezzük napfényes helyre. 
  • Ültesse el a magokat körülbelül 1 centiméterre a talajba és öntözze. 
  • Amikor a palánták már legalább 3 centiméter magasak, válasszuk szét a csoportosított kötegeket, és ültessük el őket egy kertbe vagy egy új virágcserépbe. 

A tavasszal ültetett céklát egész nyáron szedheti. A gumó azonnali fogyasztásra is és befőzéshez is alkalmas. Ha a répát télre szeretnénk tárolni, akkor ajánlatos olyan növényeket választani, amelyeket későbbi ültetésből szüretelnek. Óvatosan távolítsa el a termést a talajból, ne metssze meg a gyökeret. 

Tippünk: Javasoljuk, hogy a gumókat télre hűvösebb és párásabb környezetben, ideális esetben homokba helyezze, amelyet a pincébe helyez. Ha megfelelő feltételeket teremt a cékla tárolására, akkor tavaszig kitart. 

Cékla és hatásai 

A cékla amellett, hogy ízt és látványt ad a tányérjának, rendkívül tápláló. Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, jó rostforrás, de alacsony a kalória- és zsírtartalma is. A cékla nitráttartalma magas, ami a vérnyomást normális szinten tartja. Ha beiktatja az étrendjébe, akkor egészsége előbb-utóbb meghálálja.