Hogyan termeszthetünk zöldségeket a kertben + tippek az igénytelenebb zöldségekhez

Az otthon termesztett zöldségek össze sem hasonlíthatók a szupermarketben kaphatókkal - ebben mindannyian egyetérthetünk. De tudja-e, hogyan kell megfelelően termeszteni a zöldségeket a kertben, hogy végül örömet szerezzenek Önnek a konyhában? 

Talán eddig féltél a növekedéstől, és talán csak nem voltál jó benne. Ne aggódj. Akár az első, akár a tizedik kertészkedési szezonjába vág bele, tanácsaink segítenek elérni a kívánt célt, a lédús, vitamindús zöldségeket. Csak találja meg a válaszokat a kérdésekre:

  1. Hol termesszünk zöldségeket?

Bizonyára hallott már olyan esetekről, amikor a kertben lévő zöldségek elhervadtak vagy elrohadtak. De ne aggódjon, a legtöbbször ez egyszerűen a rosszul megválasztott ültetési hely miatt van. Természetesen minden faj sajátos körülményeket igényel, amelyeket érdemes ellenőrizni ültetés előtt. Általánosságban azonban a zöldségek szeretik a napfény és a nedvesség egyensúlyát. Nem ajánlatos olyan helyre ültetni, amelyet egész nap árnyék borít. Vigyázzon a vízforrások közelébe történő ültetéssel is, ahol a növények könnyen elázhatnak. Ideális esetben a zöldségeket napos helyre kell ültetni, de a növényeknek napközben is megfelelő árnyékot kell biztosítani. 

  1. Milyen zöldségeket termesszünk

Ültetés előtt gondolja át, hogy milyen zöldségféléket szeretne termeszteni. Némelyik lehet, hogy jobban, mások kevésbé fognak növekedni Önnél. Minden a kert talajának minőségétől és típusától függ. Azt is figyelembe kell vennie, hogy mekkora az a terület, amelyet hajlandó a zöldségtermesztésre elkülöníteni. Ha kevés a hely, válasszon kisebb zöldségeket, például sárgarépát vagy hagymát. Ha bőven van hely, nyugodtan nyúljon bokros paradicsomhoz vagy sütőtökhöz. A kreativitásnak nincsenek határai. De ne feledkezzen meg az ízlés világáról sem. Gyönyörű tököket termeszthet, de ha nem fogyasztja, akkor csak időpocsékolás lesz a termesztése. 

  1. Cserépben vagy földbe történő ültetés? 

A zöldségtermesztés során gyorsan rájön az ember, hogy minden mindennel összefügg. Ha tehát egy tényezőt alábecsül, az az egész termésébe kerülhet. Ezért fontos, hogy előre átgondolja, hogyan fogja termeszteni a zöldségeket. Vannak otthon használaton kívüli edényei? Ültessen bele kisebb zöldségeket, például fokhagymát vagy retket. Ha terjedelmesebb zöldségbokrokat szeretne termeszteni, fontolja meg egy konténeres ültetőedény vásárlását. Ne feledje azonban, hogy a legjobb, ha közvetlenül a kertjében termeszti a zöldségeket. Tehát, ha van rá lehetősége, ültesse a növényeket a földbe. Összetéveszthetetlen ízzel és frissességgel jutalmazzák Önt.

  1. Mikor kell betakarítani a zöldségeket? 

Ha a vegetációs időszak során a megfelelő növekedéshez szükséges feltételeket biztosította a zöldségeknek, akkor zamatos termésre számíthat. A zöldségek tényleges betakarítása azonban számos tényezőtől függ. Egyes fajok hamarabb érnek, másoknak hosszabb időre van szükségük. A paprika vagy a paradicsom esetében viszonylag könnyű meghatározni a megfelelő betakarítási időt, és csak vizuálisan kell a terméssel foglalkoznia. A föld alatt termesztett gyökérzöldségek esetében ez egy kicsit nehezebb lehet. A korai vagy késői betakarítás elkerülése érdekében ideális, ha ültetéskor felírja az ajánlott betakarítási időpontokat. Különösen vigyázz a későn érkezőkkel. Ennek oka, hogy a zöldségek hosszú földben töltött idő után elveszíthetik lédússágukat és ízüket. 

Könnyen termeszthető zöldségek

Azt fontolgatja, hogy elkezdi a kertészkedő karrierjét? Kezdetben válasszon igénytelen zöldségeket. Ha megfelelően tudja őket termeszteni, akkor egy év múlva továbbléphet a "következő szintre". Ne feledje azonban, hogy ebben az esetben a kevesebb több. Ha nincs elég tapasztalata, koncentráljon bizonyos fajokra, és ne kísérletezzen túl sokat. 

Paprika, paradicsom

Aligha van olyan kertész a világon, aki mellőzné a paprika- és paradicsomtermesztést. Különösen akkor, amikor szó szerint megválaszthatja, hogy melyik fajtát ültesse a kertjébe. Szeretne sárga paprikát termeszteni? Vagy inkább pirosat szeretne? Mi lenne, ha megpróbálkozna valami kicsit csípősebbet, és csilipaprikát ültetne? Mindez nem jelenthet problémát az Ön számára. Megfelelő napfény és nedvesség elegendő. Ahhoz, hogy a chilipalánták megfelelően növekedjenek, mindenképpen szúrjon melléjük egy támasztórudat. Ez azt is megakadályozza, hogy a kerti kártevők elpusztítsák a leveleket. 

Jobban szereti a paradicsomot? Nem probléma. Akár a klasszikus fürtös, cseresznyeparadicsomot választja, akár úgy dönt, hogy kipróbálja a sárga paradicsomot, a konyhában mindenképpen hazsnát veszi. Azonban még ebben az esetben is gondolnia kell a megfelelő fejlődésre. Amint a paradicsombokrok elkezdenek magasra nőni, támassza meg őket támasztópálcákkal. Ne aggódjon túlságosan az anyagok miatt, ezek lehetnek használaton kívüli fadarabok vagy egy régi felmosó rúd. A paradicsom esetében azonban ügyeljen arra, hogy az egyes bokrok ne fedjék egymást jelentősen. Ellenkező esetben megakadályozhatják a gyümölcsök megfelelő növekedését. 

Gyökérzöldségek

Szívesen készít leveseket? Vagy a zöldséges köretek és saláták kedvelője ? Ebben az esetben a kertjéből nem hiányozhatnak a gyökérzöldségek. A sárgarépa vagy a petrezselyem ideális választás lehet az első termesztők számára. Velük együtt jó mennyiségű A-, B-, C-, E- és H-vitamint, ásványi anyagokat, köztük vasat, cinket, kalciumot, magnéziumot, káliumot, valamint illóolajokat és mangánt is hoz a konyhába. Termesztésük egyáltalán nem nehéz. A gyökérzöldségek közvetlen vetésből történő ültetésénél azonban óvatosan kell eljárni. Az esetek túlnyomó többségében a kertészek nem jól járnak el az átültetés során.

Saláta 

Történelmi források szerint több mint 4 000 éve népszerű a termesztése. Akkor miért ne tudná termeszteni? Végül is a legnagyobb figyelmet közvetlenül az ültetés után kell rá fordítania. Ekkor van a salátának a legnagyobb nedvességre szüksége. Ezután azonban önálló életet él, amíg végül a tányérjára kerül. A saláta előnye, hogy előnevelt palántákból vagy közvetlen ültetéssel is termeszthető. Tehát csak Önön múlik, hogy melyik lehetőséget választja. 

Egyéb tippek a termesztéshez 

Most már tudja, mit, mikor és hogyan kell termesztenie. De ne feledkezzen meg a növények gondozásáról sem. Öntözéskor a megfelelő kerti tömlő hihetetlenül megkönnyítheti az életét, így nem kell lehajolnia, és végtelenül sokáig öntögetnie a vizet tartályból tartályba. Kertjében napelemes vakondriasztónak is lennie kell, hogy növelje a sikeres betakarítás esélyét. Önt is zavarják a kerti kártevők? Ez sem probléma. Válassza ki saját permetezőjét, és védje meg növényeit a nem kívánt látogatóktól.