Azt mondják, hogy bizonyos ételek elfogyasztásához meg kell éredni . Hasonló a helyzet az avokádóval. Ha egyszer megkóstolja, a főételek és a köretek új értéket kapnak. A mai cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet otthon termeszteni avokádót.

Az avokádó trópusi és szubtrópusi éghajlaton fejlődik a legjobban. A mi körülményeink között nem a legegyszerűbb termeszteni, de megfelelő eljárással és akár hosszabb várakozási hajlandósággal is sikerülhet. Ha sok napfényt, jó vízelvezetésű talajt ad neki és óvja a fagytól, már nagyon várhatja az első jegyeket.

Az avokádó szereti a nedves talajt (5,5 és 7,5 közötti pH-val), de jó vízelvezetésűnek kell lennie, mert a gyökerei nagyon hajlamosak a rothadásra.

Ha teljesen kezdő a termesztésben, javasoljuk, hogy először tanuld meg azokat az alapvető tudnivalókat, amelyek segítenek a növényeid gondozásában. Az ültetés jobb megismeréséhez tekintse meg termesztési kalauzunk naptárát.

Avokádó Fajták

Ma számos avokádó típus van forgalomban, amelyek nagyjából az A csoportba (Haas, Pinkerton, Reed, Rincon és Wurtz) és a B csoportba (Bacon, Edranol és Fuerte) sorolhatók. A virágporuk különböző időpontokban érik.

A beporzás maximalizálása érdekében legalább egy növényt az A csoportból és egyet a B csoportból kell termeszteni.

Avokádó termesztése

Aki már rendelkezik tapasztalattal a citrusfélék termesztésében, annak könnyebb dolga lesz az avokádóval. Hasonló feltételeket igényel. A mi éghajlatunk nem teszi lehetővé, hogy szabadon ültessük a kertbe - bár a kifejlett növények elviselik a nulla fok körüli hőmérsékletet, a fagypont alatti hőmérséklet pusztító lenne számukra. Az avokádót ezért jobb cserépben és beltérben termeszteni. Nyáron a szabadban is elhelyezhető. 

Hogyan lehet avokádót termeszteni kövekből

Aki még nem próbált magból avokádót nevelni, az nem tudja mi a szerelem! Vagy egy jó adag türelem. Az internet tele van oktatóanyagokkal, amelyek azt mutatják be, hogyan lehet ilyen módon avokádót termeszteni. Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy tíz évre is szükség  lehet ilyen esetben. A folyamat nagyon lassú, de valljuk be, hogy nagyon lenyűgöző a megtekintése.


  • Óvatosan távolítsa el az avokádó magját. Vigyázzon, hogy ne vágja meg késsel, és ne sértse meg más módon. 
  • Alaposan tisztítsa meg a magot meleg víz alatt, és távolítsa el a sötét héjat. 
  • Csomagolja be egy megnedvesített papírzsebkendőbe, tegye egy műanyag zacskóba, és zárja le, hogy a nedvesség megmaradjon. 
  • Száraz helyen tárolja 7-14 napig, majd ellenőrizze a gyökérképződést. Ha nem lát gyökeret, tárolja az avokádómagot néhány napig ismét a zacskóban. 
  • Amikor megjelenik a gyökér, helyezze az avokádómagot egy kisebb pohár előkészített víz fölé.
  • A gyökérnek "ülnie" kell a vízen, de maga a mag nem ázhat el, hogy ne rothadjon el. Kialakíthat egy támogatási rendszert, hogy a felszínen tartsa. 
  • Helyezze a gyökeres avokádómagot napos helyre, és szükség szerint öntözze meg. A mag tetejéből egy szárnak kell kinőnie. 
  • Amikor a szár 15-20 centiméter hosszú, vágja le a felét, hogy elősegítse a jobb és egészségesebb növekedést. 
  • Amikor a fiatal növény eléri a 25-30 centiméteres magasságot, akkor ültetheti az avokádót a talajba. 

                  Hogyan neveljünk avokádót virágcserépben 

                    • Az avokádó törpe fajtái, mint például a Wurtz vagy a Pinkerton, alkalmasabbak cserepes termesztésre.
                    • Válasszon egy virágcserepet, amely legalább 60 centiméter széles és magas (az avokádó gyökerei inkább mélyre nőnek, mint szélességre, ezért keressen magasabb edényt).
                    • Helyezzen egy vízelvezető réteget az edény aljára ( kavicsból vagy nagyobb kövekből).
                    • Ásson egy lyukat az aljzatba, ebbe óvatosan mozgasd át a csíráztatott avokádómagot (vigyázz, ne törd el a gyökereket).
                    • Vetés után kezeljük az avokádót 25 Celsius-fok körüli hőmérsékletre, és öntözzük rendszeresen.
                    • Nyáron a növényeket a szabadba, napos helyre fektethetjük (figyeljünk a közvetlen napfényre).
                    • Celzia Az avokádó téli termesztésénél ugyanúgy járjunk el, mint a többi trópusi növénynél = 15-20 Celsius fokos optimális hőmérsékletű helyiségbe vigyük.
                    • Az avokádó sok tápanyagot igényel, virágzási időszakban heti rendszerességgel trágyázzuk.

                                Tipy na pestovanie avokáda

                                • ha az avokádó virágzik, de nem terem, a probléma a beporzók hiánya vagy a virágzás alatti alacsony hőmérséklet lehet.
                                • az avokádó növények nem szeretik a gyakori átültetést, ezt is szem előtt kell tartani a cserép kiválasztásakor (legyen elég magas ahhoz, hogy a gyökerek növekedni tudjanak).
                                • a megfelelő fajta kiválasztása a vásárlással kezdődik - tájékozódjon, hogy a megvásárolni kívánt fajta milyen hőviszonyokat igényel.

                                Az avokádó előnyei:

                                •  Az avokádó gazdag tápanyagokban - egészséges zsírokat, rostokat, káliumot, magnéziumot vagy C-vitamint tartalmaz.
                                •  pozitív hatással van az emésztésre
                                •   segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát
                                •  sokoldalúan felhasználható, édes és sós receptekbe egyaránt beilleszthető.