A saláta a tökéletes növény a fóliasátorban való termesztéshez. Ez a növény szereti a hűvös környezetet. Ezért nem kell annyira fűteni a fóliát / üvegházat, mint más növények esetén téli időben. Ez a hidegebb környezetet jól bíró zöldség különféle formákat ölt, és a szezon során tápanyagokkal látja el Önt. A saláta folsavban, mangánban, A-, C-, K-vitaminban és rostban gazdag. Sok saláta részeként használják, bár a szakácsok szerte a világon használják levesekbe, wrapokba és szendvicsekbe is. Itt találhat tippeket a fóliában történő termesztéshez kezdőknek. Nézzük meg, hogyan termeszthetsz salátát fóliasátorban! 

Nagyon sokféle saláta létezik. Összességében azonban a saláták és a leveles zöldségek kategóriájába soroljuk őket. A salátatermesztés általában hasonló jellemzőkkel bír. A fajtaválasztás elsősorban azon alapul, hogy valaki mit szeret jobban. Az egyes salátatípusok színükben, formájukban, de különösen ízben különböznek. A salátatermesztés általános alapelvei alább találhatók, a kiválasztás megkönnyítése és a vetés, ültetés és betakarítás legmegfelelőbb időpontjában való eligazodás érdekében pedig tekintse meg  zöldségtermesztési naptárunkat. 

Saláta ültetése fóliasátorban

  • Ültetés: ültessük el a salátamagot, lehetőleg egy-két héttel az utolsó tavaszi fagy előtt, bár kicsit korábban is elkezdhetjük, mivel a fóliasátor megfelelő védelmet biztosít az időjárással szemben.  
  • Vetés vetőtálcákba: Helyezze a magokat a vetőtálcába. Ezután takarja be a magokat vékony talajréteggel, ujjaival finoman nyomja le. 
  • A magvakat egymástól körülbelül 30 centiméter távolságra lévő sorokba lehet vetni, az egyes sorok pedig 10-40 centiméteresek legyenek. A távolság a fajtától is függ. Például a saláta számára a 20 centiméteres távolság előnyös, míg a vadon termő fajták 20-40 centiméter távolságra ültetve fejlődnek. 
  • A magokat körülbelül egy centiméter vastagságú talajjal fedjük be, és öntsük meg. A megfelelő csírázás érdekében a talaj hőmérsékletének 18 és 21 Celsius fok közötti tartományban kell lennie. 

Tippek és trükkök 

  • Mesterséges módszerekre, például fűtésre vagy hűtésre lesz szükség a saláta termesztéséhez az üvegházban egész évben 
  • A fóliátra rendelkezhet a külső hőmérséklethez igazítható szellőző rendszerekkel. 
  • Bár a hó nem feltétlenül árthat a salátának, de ne tegyük ki a salátát hidegnek, mert az elpusztíthatja. 
  • Ha a saláta közelében fokhagymát vagy metélőhagymát termeszt, ez védelmet biztosíthat a levéltetvekkel szemben. 
  • Az elektromos áramhoz való biztonságos hozzáférés nagyon fontos. Egyes hosszabbító kábelek belebotolhat. 

Általános gondok 

A salátát érintik bizonyos gyakori problémákra, például fülbemászók, lárvák és levéltetvek „támadásai”. Kínálatunkban többféle permetezőt talál, csak választania kell. A rágcsálók és a nyulak is sok kárt tudnak okozni, de erre is van megoldásunk. Válasszon termékeink közül. 

A kifejlett salátalevelek megkeseredhetnek, és gyorsan elrothadhatnak, ezért minden nap ellenőrizze őket. 

A nyári meleg beállta előtt takarja le a salátát árnyékoló anyaggal, ami késlelteti a növények kiszáradási hajlamát, és így a betakarítást a forró nyárig megnyújtja. 

A saláta termesztésének hőmérsékleti követelményei 

A fóliában/üvegházban tartsa a hőmérsékletet 10 és 21 Celsius fok között egész nap. Ha kint felmelegszik, nyissa ki az ajtót, hogy lehűtse a beltéri levegőt. Az ideális esti hőmérséklet 7 Celsius-fok és 12 Celsius-fok között alakul. A saláta 2 Celsius-fokot is kibírja a rövid távon, főleg, ha a fólia belsejében védve van. Amennyiben a saláta több napon át 32 foknak van kitéve az megviseli a növényt, de valószínűleg nem teszi tönkre. Meleg időszakokban tartsa nedvesen a talajt, és biztosítsa a megfelelő szellőztetést 

Öntözés 

A saláta megfelelő öntözést igényel a növekedés minden szakaszában. Locsolja meg a vetőmag tálcákat vízzel, és ellenőrizze, hogy a talaj nedves és jól vízelvezető legyen. A saláta öntözésére használhat  öntözőrendszert a talaj enyhe  megnedvesítéséhez. Optimálisan heti egy alkalommal. 

A palánták számára előnyös, ha az átültetés után azonnal meglocsoljuk enyhe hínár oldattal vagy hal emulzióval. A salátának, más zöld növényekhez hasonlóan, sekély gyökerei vannak, és gyorsan fejlődik. A finom, ízletes levelek kitermesztése igényli az állandó öntözést. 

Talaj 

A saláta gazdag, agyagos talajban fejlődik a legjobban, amely sok szerves anyagot tartalmaz. Ültetés előtt előnyös, ha megtrágyáza a talajt. A saláta a jó vízelvezetésű talajban fejlődik, 6,0 és 7,0 közötti pH-értékű talajban. A talajt folyamatosan meg kell nedvesíteni. Ha hetente elveti a magokat, akkor biztosan több salátát kap, mint amennyit elfogyaszt. A fokozatos vetés a legegyszerűbb módja a kielégítő eredmény növelésének.  

Fény  

A saláta napfényt igényel. Helyezze az üvegházat/fóliasátrat olyan helyre, ahol minden nap legalább hat órányi közvetlen napfény éri, vagy beruházhat egy világítási készletbe. A legjobb hely a dél irányú fekvés. 

Betakarítás  

Mivel a saláta a legfinomabb, a betakarítást közvetlenül a teljes érettség előtt javasoljuk. A római saláta és a vaj saláta esetében gyűjtsük össze a salátát úgy, hogy először a külső leveleket vágjuk le, ha azt szeretnénk, hogy idővel több levelet hozzanak létre. A salátát célszerű kora reggel betakarítani, mielőtt a leveleit napfény érné.