Ön szenvedélyes kertész? Ebben az esetben biztosan szembesült azzal a kérdéssel, hogy épít-e üvegházat a földjén, vagy inkább fóliaházat választ. Tudja azonban, hogy több előnye van a nagyobb társával szemben? Kedvezőtlen körülmények között ez tovább fog tartani, könnyen hordozható és nem utolsó sorban olcsóbb is. De tudja, hogyan kell helyesen felépíteni a fóliaházat?

A piacon temérdek sok fóliaház áll rendelkezésére. Méretük és kivitelezésük minősége különbözteti meg őket egymástól. Vigyázni kell azonban ezek megválasztásakor, mert még itt is érvényes a régi mondás, miszerint a gyengébb minőségű feldolgozáson történő megtakarítás egyszerűen nem kifizetődő. Különösen akkor nem, ha a prémium anyagokból készült UV-szűrővel ellátott minőségi fólia több tíz eurót jelent. Ezért azt javasoljuk, hogy vásároljon egy acélszerkezetű fóliát, amely a kedvezőtlenebb időjárási körülményekhez igazodik, és amely mellett biztos lehet, hogy az első tavaszi szellőtől “nem dől össze”.

Erősebb konstrukció esetén is jó, ha építkezéskor olyan helyet választunk, amely nem túl szeles. A nagy széllökések megrongálhatják magát a fóliaréteget. Ha már van fóliaszerkezete, és fennáll a nagy széllökések veszélye, akkor célszerű levenni róla a ponyvát - ez megakadályozza a károkat, és ugyanakkor jelentősen csökkenti a szerkezet feltörésének kockázatát.

Már kiválasztottam a fóliaházat, mi a következő lépés?

Először is elő kell készíteni a talajt a megművelésre. Javasoljuk, hogy támaszkodjon kiváló minőségű agrotextíliákra, amelyek jelentősen elősegítik a gyomok elleni küzdelmet, felgyorsítják az érési folyamatot és növelik a talaj termékenységét.

Ha már készen áll a talaj, és a doboz a kertben fekszik a megvásárolt fóliával, kezdje el összeszerelni. Ne aggódjon, a modern fóliaházak ma alapvetően nagy kirakós játékok.

A legjobban teszi, ha a fólia minden részét nagyobb területen szétterítjük. Ez megkönnyíti az egyes részek közti eligazodást. Maga a kompozíció nagyon intuitív, és egy pillanat alatt az egyén játékosan tudja kezelni. Kezdje a talapzatszerkezet építésével. Már ebben a lépésben megkapja az első nagy előnyt az üvegházakhoz képest, mivel elkerüli az alaplap betonozását. Ezután csatlakoztassa a fóliaház többi részét az alaphoz, hogy létrehozzon egy "csontvázat". Az elkészült tartószerkezet azt jelzi, hogy a következő fontos szakaszhoz érkezett.

A fóliát rá kell tenni magára a vázszerkezetre. Javasoljuk, hogy a fóliát előzetesen terítse ki, és hagyja melegíteni napfényen, ezáltal lágyabb és rugalmasabb lesz. Ezáltal sokkal könnyebben kezelhető. Fóliázáskor ügyeljen a minőségére - fontos, hogy UV-szűrővel ellátott fóliát szerezzen be. A kiváló minőségű laminált anyag elérése jelentősen késlelteti a fólia cseréjének szükségességét. Fontosak a szellőzőablakok is, ideális esetben azok, amelyek hálóval rendelkeznek a szúnyogok és más kártevők ellen.

Ha a gyártó rosszabb minőségű fóliát adott Önnek, amellyel Ön nem elégedett, vagy gyorsan megsérült, ne essen kétségbe. Ma külön minőségi takaró fóliát is vásárolhat. A kérdés csak pár tíz euró, de összehasonlíthatatlanul hosszabb élettartammal és jobb tulajdonságokkal fog megjutalmazni.

Abban a pillanatban, hogy a ponyvát helyesen rögzítették a szerkezethez, az utolsó részletek továbbra is finomhangolásra kerülnek. Gondoljon olyan kártevő-csapdák használatára, amelyek megváltoztathatják termése minőségét. Kiváló választás ebben az esetben a vakondriasztó. Javasoljuk továbbá, hogy gondolja át előre azokat a kerti tömlőket és kiegészítőket, amelyek a betakarításról rendszeresen gondoskodni fognak.

Végül jó rögzíteni a fóliaházat. Egyszerűen takarja le a fólia széleit agyaggal a kiásott barázdából, megakadályozva ezzel akaratlan mozgását rossz időjárási körülmények között.

Ekkor a fólia készen áll. Már csak az kell, hogy termeszteni kezdjen. Gazdag termést kívánunk!