Profi szerelő, de otthoni ezermester is. Függetlenül attól, hogy melyik kategóriába tartozunk, valószínűleg mindannyian találkoztunk már azzal, hogy valamit gyorsan meg kell javítani, összeszerelni vagy szétszedni. Ebben az esetben minden férfi legjobb barátja jön szóba – a golakészlet.

Mi is az a gola készlet? 

Ha még nem találkozott golakészlettel, ne essen kétségbe. Első pillantásra a bonyolult név valójában egy praktikus, széleskörűen használható szerszám- és tartozékkészletre utal. Minden golakészlet központi eleme egy racsni, egy speciálisan az anyák és csavarok meghúzásához és meglazításához szűkös körülmények között tervezett csavarkulcs. A racsni előnye a praktikusságában rejlik, mivel mindig csak egy irányba működik, ami megakadályozza a nem kívánt elfordulást az ellenkező irányba. A racsni a legtöbb szerszámkészletben bitekkel és dugókulcsokkal van kiegészítve, néhány gola készletben találhat adaptereket is a foglalat méretének átalakításához. 

Hogyan válasszunk racsnit? 

Amint azt valószínűleg sejtheti, a megfelelő racsni kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni. A két legfontosabb a kivitelezés minősége és a használat módja. A racsninak megfelelő szilárdsággal kell rendelkeznie, különben nem biztos, hogy megbirkózik a nagyobb igénybevételt jelentő csatlakozásokkal. A piacon leggyakrabban króm-vanádium acélból készült racsnikat talál, amelyek otthoni használatra tökéletesen megfelelnek. Ha azonban professzionális használatra keres racsnit, keressen edzett és rozsdamentes acélból készült szerszámot. Ennek oka, hogy valószínűleg keményebb és nagyobb csavarozott csatlakozásokkal fog dolgozni, ahol a CrV acél nem biztos, hogy elegendő. Vegye figyelembe a racsni erősségét is, azaz a négyzet és a foglalatok méretét.

A gyakorlatban a négyszögletes racsnisok öt alapvető típusával találkozhatunk: 

  • 1/4" négyzet alakú, 4 - 14 mm munka tartományban
  • 3/8" négyzet alakú, 6 - 24 mm munka tartományban
  • 1/2" négyzet alakú, 8 - 36 mm munka tartományban
  • 3/4" négyzet alakú, 18 - 50 mm munka tartományban
  • 1" négyzet alakú, 41 - 80 mm munka tartományban

Hogyan válasszunk gola szettet? 

A golakészlet kiválasztása meglehetősen egyszerű, és a használat szükségességétől függ. Ha egy átlagos háztartásban fog dolgozni, akkor egy 1/4" vagy 3/8" racsnival is beéri. Professzionális használatra egy 1/2" vagy 1" négyes racsniért érdemes folyamodni. A fogaskerék-adapterek jelenthetik a megoldást. Ezekkel egy 1/4"-os aljzatból könnyen lehet 1/2"-os változatot készíteni. Ne feledje azonban, hogy az eredmény soha nem lesz 100%-os, és jobban teszi, ha két külön kulcsot használ. 

Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy két terjedelmes szerszámosládára van szüksége. Egy csillag- villáskulcsokkal ellátott kombinált dugókulcskészlet lehet a megoldás az Ön számára. Ez utóbbi önmagában két racsnit tartalmaz, amelyeket könnyen cserélhet az aktuális igényeknek megfelelően. A 94 darab tartozék is tetszeni fog, amelyek a gola szettet minden körülmények között univerzális segítőjévé teszik. 

Otthonában kétségtelenül elégedett lesz a 108 elemből álló tokban elhelyezett praktikus gola készlettel. Az előzőhöz hasonlóan a tokban kétféle racsni található, ami csak növeli a sokoldalúságot  a készlet használata során. A tokban egy TORX dugókulcs, vagy egy L típusú imbuszkulcs-trió is helyet kap, így mostantól nem lesz hiány a műhelyében semmilyen dugókulcsból.