Mindig frissen és készen áll arra, hogy tökéletesre varázsolja az ételeket. A fűszernövények alapvetően hozzátartoznak konyhaművészetünk titkaihoz. Nem igényelnek sok helyet, mégis bőséges termést hoznak, amelyet naponta fogyaszthat. Ezeket a fűszernövényeket könnyen termesztheti a konyhában és az erkélyen.  

Hogyan termesszünk fűszernövényeket

A fűszernövényeket magról vagy palántáról lehet termeszteni, amelyeket szaküzletekben lehet megvásárolni. A fűszernövények ültetéséhez ideális körülményeket teremthet egy hordozható ültetőedényben, amely szabályozott szellőzéssel és szabályozott páratartalommal rendelkezik. Használhat egy ablakpárkányra helyezhető tőzegcserepet is. A palántákat elhelyezheti egy erkélyre való fóliasátorban is.

Rozmaring

Jellegzetes aromájú fűszernövény, amely ideális sült húsok, halak, tészták vagy burgonya ízesítésére. Kozmetikumokban is használják, és pozitív hatással van a szívre, az agyra és az emésztésre. A rozmaring termesztéséhez válasszon napos helyet és szárazabb, vízáteresztő talajt.

A rozmaring tárolása: Csomagolja be egy megnedvesített papírszalvétába, tegye egy zacskóba, és tárolja a hűtőszekrényben. (két hétig eláll)

Bazsalikom

Elengedhetetlen gyógynövény, amely nem hiányozhat az ablakpárkányról. A bazsalikom termofil, a napos helyet és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. Erős antioxidáns. Leggyakrabban levesek, tészták, pizzák, zöldségsaláták és különféle mártások ízesítésére használják.

Hogyan tároljuk a bazsalikomot: Tegye egy pohár vízbe. (szobahőmérsékleten kb. 1 hétig tárolható)

Kapor

Igénytelen nyári zöldség, amelyet a kapormártás mellett uborkafőzéshez, illetve bárányhús, hal, burgonya vagy saláták ízesítésére is használhatunk. A kapor napos helyet és jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt igényel. Segít javítani az emésztést, csökkenti a rossz leheletet.

A kapor tárolása: Csomagolja be egy nedvesített papírzacskóba, tegye egy műanyag zacskóba, és tárolja a hűtőben. (két hétig tárolható)

Petrezselyem

Enyhén kesernyés ízű fűszernövény, amely nemcsak díszítésként, hanem levesek, sült zöldségek, öntetek, mártások vagy saláták ideális kiegészítője. Káliumot tartalmaz, amely segít szabályozni a vérkeringést az emberi szervezetben. A petrezselyem lehet sima, tarka vagy fürtös.

Hogyan tároljuk a petrezselymet: Tegyük egy pohár vízbe, fedjük le és tegyük a hűtőszekrénybe (akár két hétig is tárolható).

Koriander

A koriandert, más néven kínai petrezselymet átható íz és aroma jellemzi. Ez egy évente termesztett növény, amely vízáteresztő talajt és napos helyet igényel. Ázsiai, mexikói és indiai ételek gyakori összetevője, saláták és levesek ízesítésére használják.

A koriander tárolása: Tegye a koriandert egy befőttesüvegbe, fedje le egy mikrotejes zacskóval, és tegye a hűtőszekrénybe. (1 hétig tárolható)

Menta

A menta ideális fűszernövény edényben való termesztéshez, mivel gyökerei a kertben kontrollálatlanul nőhetnek. A menta nemcsak a különféle kevert italokban frissítő, hanem öntetek, mártások, pácok, sőt levesek készítésére is alkalmas.

A menta tárolása: Tárolja lefedett, vízzel teli pohárban a hűtőszekrényben (kb. 10 napig tárolható).

Citromfű

A citromfű finom citrusos aromája és íze a hab a tortán, amikor különböző édes recepteket vagy gyümölcssalátákat készít. Pozitív hatással van az emésztésre és segít megnyugtatni az idegrendszert.  Szereti a napos helyet és a vízáteresztő talajt.

A citromfű tárolása: A mentához hasonlóan tárolja egy pohár vízben, fedje le és tegye a hűtőszekrénybe (kb. 10 napig tárolható).

 Metélőhagyma

Sokoldalú és friss fűszernövény, amely feldobja a kenhető ételek, levesek, mártások, húsok, burgonya és halak ízét. A metélőhagyma a napfényt és a részleges árnyékot, valamint a vízáteresztő talajt kedveli, és haszonnövényként, valamint dísznövényként is termeszthető. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és béta-karotint is. Rendszeres fogyasztása segít az immunrendszer erősítésében és pozitív hatással van az emésztésre.

Hogyan tároljuk a metélőhagymát: Tegyük egy megnedvesített papírzsebkendőbe, csomagoljuk be egy mikrotene zacskóba, és tegyük a hűtőszekrénybe. (legfeljebb két hétig eláll)  

Kakukkfű

A kakukkfű elterjedt a mediterrán konyhában, pörköltek, halak, szószok, pizzák, sütemények és sült zöldségek ízesítésére használják. Szereti a napot és a szárazabb, vízáteresztő talajt. A kakukkfüvet gyógyászati célokra is szívesen használják - segít az emésztési problémák vagy a felső légutak gyulladásos betegségeinek kezelésében. Használati és dísznövényként egyaránt termeszthető.

Hogyan tároljuk a kakukkfüvet: Tegyük egy megnedvesített papírzsebkendőbe, csomagoljuk be egy mikrotene zacskóba, és tegyük a hűtőszekrénybe. (legfeljebb két hétig eláll)  

Majoranna

A majoránna termofil növény, amely a teljes napfényt és a jó vízelvezetésű talajt kedveli. A konyhában húsok fűszerezésére, mártásokban, levesekben és különböző pácokban használják. Segít megnyugtatni az emésztőrendszert.

A majoránna tárolása: Tegyük egy megnedvesített papírzsebkendőbe, csomagoljuk be egy mikrotene zacskóba, és tegyük a hűtőszekrénybe. (legfeljebb két hétig eláll)  

Oregano

Nagyon szívós évelő, könnyen termeszthető. Az oregánót (más néven pitypangot) előszeretettel használják pizzák, levesek, burgonya és paradicsomszósz ízesítésére. Ezenkívül gyógyhatású - javítja az emésztést, segít a májgyulladás esetén és enyhíti a gyomorgörcsöket. Külsőleg is használható fürdő formájában ekcéma vagy kiütések kezelésére.

Hogyan tároljuk az oregánót: Tegyük nedves papírtörlőbe, csomagoljuk be egy mikrotejzacskóba, és tegyük a hűtőszekrénybe. (legfeljebb két hétig eláll )  

Medve fokhagyma

Jellegzetes aromájú és fűszeres ízű fűszernövény, amely pesto készítéséhez, valamint  pácokban, öntetekben, levesekben és salátákban is felhasználható. A medvehagyma segít az olyan egészségügyi problémákon is, mint a gyakori fejfájás, a felső légúti betegségek, és erősíti az immunrendszert is. A magas vérnyomással küzdő emberek számára is ajánlott.

Hogyan kell tárolni a medve fokhagymát: Egy üveg vízben, lefedve egy microtene zacskóval, hűtőszekrényben tárolható (körülbelül egy hétig eláll).