Ha olyan helyzet áll elő, amikor sürgősen áramra van szüksége, érdemes felkészülni. Nem számít, hogy a helyzetet vihar, közlekedési baleset vagy átmeneti áramkimaradás okozta. Ha rendelkezik egy aggregátorral, akkor könnyen üzemben tarthatja otthonát, irodáját, nyaralóját vagy vállalkozását, amíg az áram újra rendelkezésre nem áll.

#1 Mi az az áramfejlesztő és miből áll?

#2 Melyik áramfejlesztő a megfelelő az Ön számára?

#3 Mi az aggregátorhoz csatlakoztatott eszközök lágy és kemény indítása?

#4 Mi az a feszültségszabályozás?

#5 Milyen típusú aggregátorok léteznek?

#6 Zajosak az áramfejlesztők?

#7 Miért jobbak az inverteres aggregátorok?

#8 Kell olaj a generátorba?

#9 Milyen áramfejlesztővel tölthetem a laptopomat?

#10 Mit csatlakoztathatok a tápegységhez?#1 Mi az az áramfejlesztő és miből áll?

Az aggregátor olyan eszköz, amely a mechanikai munkát elektromos feszültséggé alakítja át. Tartalék áramforrásként szolgál, amelyet olyan helyeken lehet használni, ahol nincs áramellátás (nyaralók, épületek, kempingek stb.), vagy ahol vihar, baleset stb. miatt áramszünet van. A legtöbb erőmű 5 alapvető részből áll, nevezetesen:

- Belső égésű motor: a generátorok munkagépe. A motorba üzemanyagot fecskendeznek be, amelyet a szikra meggyújt, majd mechanikai energiává alakít.

- generátor: az a tér, ahol a rotor és az állórész segítségével mechanikus energiából elektromos energiát állítanak elő.

- indító: fő funkciója az elektromos generátor indítása. Lehet elektromos, akkumulátorral vagy mechanikus, húzókötéllel.

- üzemanyagtartály: tárolásra és folyamatos tankolásra szolgál. Az erőművek többsége benzin- vagy dízelüzemű. 

- aljzatok: az egyes áramfejlesztőkön található aljzatok száma és típusa modelltől függően változik 12V/240V/380V


#2 Melyik áramfejlesztő a megfelelő az Ön számára?

A generátorok segítségével a felhasználók az alapvető berendezésektől és rendszerektől kezdve az egész házig mindent el tudnak látni energiával. A generátor mérete attól függ, hogy mit szeretne működtetni abban az esetben, ha az áramszolgáltatás megszűnik. A generátor mérete leggyakrabban nem a gép fizikai méretére, hanem elektromos teljesítményére utal. Ha azt szeretné, hogy a hűtőszekrény, a légkondicionáló és egy TV egyszerre működjön, akkor az egyes terhelések összes wattjának összeadásával meghatározhatja a szükséges elektromos kapacitást.

Az aggregátor kiválasztása kulcsfontosságú szerepet játszik. Az egyik hiba, amit az áramfejlesztő kiválasztásakor elkövethet, hogy a legnagyobb teljesítményű generátort választja, hogy minél több készüléket tudjon csatlakoztatni. De közben nem gondolunk arra, hogy egyfázisú vagy háromfázisú áramfejlesztőt választottunk. Azt gondolhatnánk, hogy nincs nagy különbség, de épp ellenkezőleg.

Az alapvető különbség az, hogy a műhelyhez vagy a nyaralóhoz kell-e áramfejlesztő.

Az egyfázisú aggregátor ideális otthoni vagy nyaralóházi használatra, mivel a házban, irodában, kertben vagy nyaralóban a legtöbb készülék egyfázisú. A háromfázisú áramfejlesztőt leginkább építkezéseken használják, ahol 380 V-os aljzatra van szükség. Ezek olyan eszközök, mint a keverő vagy a keringető. 


#3 Mi az aggregátorhoz csatlakoztatott eszközök lágy és kemény indítása?

A lágyindítású készülékek a készülék felvett teljesítményének 2-3-szorosát igénylő indítási teljesítményt igényelnek (pl. kommutátoros motorral ellátott kéziszerszámok, lámpák, szivattyúk,...). A kemény indítású készülékek (pl. kompresszorok, keverők, ...) a tápegységtől 5x-6x nagyobb teljesítményt igényelnek, mint a csatlakoztatott készülék megadott bemeneti teljesítménye. A lágyindítás és a keményindítás közötti különbség az aggregátorhozcsatlakoztatott készülék indítási terhelése. 


#4 Mi az a feszültségszabályozás?

Ha  az Ön igényeinek megfelelő áramfejlesztőt akar, ismernie kell a bemeneti teljesítményt és a készülékek típusát, különösen a tápfeszültség ingadozását és a generátor terhelésváltozásainak jellegét (áramlökések indításkor, a bemeneti teljesítmény lépcsőzetes változása működés közben). A feszültségszabályozási technológia minden bizonnyal az áramfejlesztő egyik legfontosabb jellemzője (ha az áramfejlesztő rendelkezik vele). 

Összetett szabályozás - Ez egy összetett transzformátorral ellátottaggregátor, ahol ez a transzformátor biztosítja a nagy indítóáramú áramellátást, még az elektromos feszültség csökkenése árán is. Az ilyen típusú szabályozással rendelkező generátor ideális minden nehezen indítható készülékhez. Olyan készülékek, mint magasnyomású tisztító keverő, szivattyú stb. működtetésére használható. 

Kapacitív szabályozás - Az áramfejlesztő szabályozás legalacsonyabb tartománya, de elegendő minden kéziszerszámhoz, kommutátoros motorokhoz, lámpákhoz, szivattyúkhoz stb. A csatlakoztatott berendezések bemeneti teljesítménye az erőmű maximális teljesítményéig használható. Az ilyen típusú vezérléssel rendelkező generátorokkal nem lehet érzékeny elektronikát, például számítógépet, telefont stb. táplálni.

AVR szabályozás - Lehetővé teszi a modern és érzékeny elektronika (finom elektronika), például számítógépek, TV-készülékek, UPS, szivattyúk stb. tápellátását. Ennek a működésnek az az elve, hogy a generátor pillanatnyi terhelésétől függetlenül minden fázison állandó feszültséget tartson fenn. 


#5 Milyen típusú aggregátorok léteznek ?

Egyfázisú áramfejlesztő - Ez ideális otthoni használatra, mivel a legtöbb készülék a házban, az irodában vagy a kertben egyfázisú.  

Háromfázisú áramfejlesztő  - A háromfázisú készülékeket leginkább építkezéseken használják, ahol 380 V-os aljzatra van szükség. Ezek olyan eszközök, mint a keverő vagy a keringető.

Inverteres áramfejlesztő - Hordozható, nagy teljesítményű, kicsi, csendes tápegységek, amelyek a sérülés veszélye nélkül táplálják a kényes elektronikai eszközöket (számítógépek, TV-készülékek, UPS, mobiltelefonok).

Az áramfejlesztők üzemanyag szerint is kategorizálhatók. A leggyakoribbak a benzinmotoros áramfejlesztők. A dízel áramfejlesztők nagyobb teljesítményűek és általában zajosabbak, de előnyük a nagy teljesítmény és a tartósság.


#6 Zajosak az áramfejlesztők? 

Az áramfejlesztő zajszintje típustól és modelltől függően változik. A "csendes áramfejlesztő" jellemzőt a 60 dB körüli zajszinttel rendelkező áramfejlesztőkhöz lehet társítani. Az erősebb vagy nagyobb teljesítményű generátorok zajosabbak, általában 80-90 dB körül.


#7 Miért jobbak az inverteres aggregátorok?

Az inverteres generátorok a hagyományos generátorokkal ellentétben háromfázisú villamos energiát termelnek. Egyenáramú forrásból veszik az energiát, és elektronikus áramkörök segítségével váltakozó áramúvá alakítják.

Az inverteres generátorok kisebb, könnyebb és sokkal csendesebb generátorok. Az ilyen típusú generátorral végezhető tevékenységek közé tartozik például a kempingezés.

Bár az inverteres generátorok nem képesek nagy mennyiségű energiát termelni, mint a hagyományos generátorok, a váltakozó áram előállításának technológiája miatt hatékonyabbak. Minél hatékonyabb a generátor, annál kevesebb üzemanyagot használ, és annál kisebb lehet az üzemanyagtartály. Az inverter által előállítható teljesítmény körülbelül 1200 és 4000 watt között mozog.

Az inverteres generátorok az általuk alkalmazott innovatív technológia, a zaj és a gazdasági hatékonyság miatt drágábbak a hagyományos generátorokhoz képest.

Az inverteres generátorok által használt modern technológiának köszönhetően a 230V-os feszültség értéke állandó a generátor aljzataiban. Ennek köszönhetően a finom elektronika kategóriájából minden egyes eszköz, mint például számítógép, laptop, TV,..., csatlakoztatható egy inverteres tápegységhez.


# 8 Kell olaj a generátorba?

Méretük és kialakításuk miatt a kétütemű motorok nem rendelkeznek kenőrendszerrel, mint a négyütemű motorok. Ezért nagyon fontos, hogy az üzemanyagkeverék (benzin) kenőanyagot tartalmazzon. Ezért a kétütemű benzinmotoroknak olajjal hígított benzinre van szükségük a megfelelő működéshez és funkcionalitáshoz. A hígítási arány minden gép és motor esetében más és más, de a leggyakoribb arány a benzin olajjal való hígítására 1:25. Mindazonáltal ezeket a motorokat még mindig használják a kertészetben bozótvágóként, fűnyíróként, láncfűrészként vagy áramfejlesztőkben.

Az olaj és az üzemanyag hígítási aránya általában olyan helyeken van feltüntetve, mint például a berendezés tartályán, az olaj címkéjén, a berendezés használati utasításában, de a termékleírásban is.

A motor indításakor és indítás után az üzemanyag és az olaj hígulási aránya is eltérő lehet. Indításkor magasabb olajarányt írnak elő, míg indítás után egyes berendezéseknél alacsonyabb olajarányt is előírhatnak. A motor bejáratásához körülbelül 3 teljes tank benzin elégetése szükséges.

Ha olaj nélküli üzemanyagot használna, a motor leállna!

A kétütemű motorokhoz való kenőolajok általában a 2T vagy M2T jelöléssel vannak ellátva. Minden olaj címkéjén szerepel a gyártó által ajánlott olajhígítási arány is. De mindig csak annyi üzemanyag keveréket készítsen, amennyit biztosan elhasznál majd. A hígított olaj gyorsan lebomlik a benzinben, így elveszíti jellemzőit és nemkívánatos mellékkeverékeket hoz létre, például hordalékot, lakkot, poláros anyagokat, amelyek oldhatatlan keveréket képeznek a csapágyakon, szelepeken stb.

Megjegyzés: Ha az arány pl. 25:1, ez azt jelenti, hogy 25 liter benzinhez 1 liter olaj tartozik.


#9 Milyen áramfejlesztővel tölthetem a laptopomat?

Az inverteres generátorokkal biztonságosan táplálhatja a notebookot. Az innovatív technológiának köszönhetően ezek a generátorok állandó (ingadozás nélküli) feszültséget tartanak fenn az aljzatokban, pl. hogy az aljzatok folyamatosan 230 V feszültséget adnak, és olyan biztonságosak az olyan finom technológiák táplálására, mint: laptopok, számítógépek, TV-k, UPS-ek, mobiltelefonok, set-top boxok stb.


#10 Mit csatlakoztathatok a tápegységhez?

Valószínűleg az összes elektromos készüléket lehetséges áramfejlesztővel működtetni. Szükséges azonban, hogy az áramfejlesztő teljesítménye legalább a csatlakoztatott készülék maximális teljesítményével megegyező legyen. Ha több készüléket kíván csatlakoztatni az áramfejlesztőhöz, akkor figyelembe kell vennie az egyszerre csatlakoztatott készülékek teljesítményének összegét. A készülékek indítási áramát is figyelembe kell venni. 

Példaként vehetünk egy elektromos motorral és 1000 W-os bemeneti teljesítményű készüléket, amelynek indítási bemenete 5-6-szor több energiát képes felvenni, mint az üzemi bemenet - 6000 W -. Ezért ebben az esetben egy körülbelül 6000 W teljesítményű generátorra lesz szüksége.