Szinte minden autószerelő gondolkodott már ezeken. Íme tehát egy lista a 4 alapvető dilemmáról, amelyekkel egy autószerelőnek szembe kell néznie, ha megfelelő felszereléssel szeretne rendelkezni.

Kezdjük azzal a kérdéssel, hogy - Létezik valahol egy pontos lista? Lehetetlen átfogó listát találni az autójavító berendezésekről. Minél többet dolgozik, annál több eszközre lesz szüksége. Vannak azonban olyan dolgok, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni, amikor felszerelést keres.

Első számú dilemma - Új vagy használt?

Ön autókat javít. Függetlenül attól, hogy mit gondol a mai autókról, egy dologban biztosan egyetért. Amikor új járművet vásárol, nyugalmat és a bizonyosságot szeretné, hogy az több évig gond nélkül fog működni. Tegyük fel, hogy a jármű 100-150 ezer kilométert képes megtenni. Egy új autó ezt gond nélkül kibírná.

De ha használt autót vásárol, az mindig orosz rulett. Még ha autószerelő is , és ellenőrizni tudja néhány fontosabb alkatrészét, akkor sem szereli szét a motort. 

Autószerelőként meg tudná javítani ezeket az autós problémákat. De tényleg erre akarja pazarolni az idejét? Bizonyára tudja, hogy mennyi időbe telik a megfelelő alkatrészek megtalálása, különösen, ha néhány atipikus alkatrészről beszélünk. Természetesen a munkadíjat nem kell megfizetnie, de az alkatrészekért még fizetnie kell.

Ugyanez vonatkozik a használt autójavító berendezésekre is. Nem lehet ellenőrizni, hogy a kerékkulcs, a járműemelő, a kerékkiegyenlítő, a keréktárcsa-leválasztó vagy más felszerelés rendben van-e. És akkor - beszerzi a felszerelést, és valami elromlik. Ne feledje, a berendezés nem megfelelő használata miatt ez rengeteg alkatrész lehet.

Ugyanez vonatkozik a használt autójavító berendezésekre is. Nem lehet ellenőrizni, hogy a dugókulcs, a járműemelő, a kerékkiegyensúlyozó, a gumiszerelő vagy más felszerelés rendben van-e. És akkor - beszerzi a berendezést, és valami elromlik. Ne feledje, a berendezés nem megfelelő használata miatt ez rengeteg alkatrész lehet.

Gondoljon bele, senki józan ésszel nem cserélné le a berendezéseket, amelyek rendben vannak. Az emberek azért teszik, mert

  • a gép nem működik megfelelően (a paraméterek nem megfelelőek),
  • a gép elromlott (és túl drága a javítása).

Igen, lehet valamit tenni ellene. De ne feledje, hogy ha a szerszám nem képes üzemelni, akkor nem keres pénzt. Ehelyett inkább veszít. Képzelje el a következőt: Ön használtan vásárolt egy emelőt. Egy bizonyos alkatrész szétesett, és nem tudja, mit tegyen ezután. Nem tud dolgozni, mert nem tudja az emelőt máshová áthelyezni. Lehet, hogy egyszerű javításról van szó. Az is lehet, hogy túl drága lenne megtalálni az elromlott alkatrészt.

De ha új eszközt vásárol, nem kell aggódnia miatta. Ha bármilyen probléma merül fel, mindig számíthat a kereskedőre.

Összefoglalva - ha autójavító berendezést keres, és problémamentes működést szeretne, biztonságosabb új berendezést vásárolni. Elvégre nem azért veszünk  emelőt/ütvecsavarkulcsot, hogy ne használjuk őket.

Használt eszközök - pénzkidobás

Ha használt eszközöket használ a járművek szervizeléséhez, akkor sok pénzt fizet érte. Ha a berendezés működik, az rendben van. De ha azt tapasztalja, hogy pénzt pazarolt el, mert a szerszámok nem működnek és nem hoznak pénzt, akkor biztosan nem lesz elégedett. Ráadásul plusz pénzt kell fizetnie azért is, hogy megjavíttassa őket, ha elromlanak. Tehát ez még drágább, mintha új eszközöket biztosítana a szervizébe, sőt, még drágább.

De...

Második dilemma - Érdemes-e olyan készüléket vásárolni, amely nem terheli meg a költségvetést?

Emlékszik a 15 évvel ezelőtt Koreában gyártott autókra? Elég rosszul készültek. Úgy rozsdásodtak, mint a fene, ezért nem volt túl jó megvenni őket. A dizájnt félretéve. És most? Nézze meg a koreai autókat most. Semmiben sem különböznek az Európában gyártottaktól.

És ez nem azt jelenti, hogy ezek az autók különösebben jók. Gondoljunk csak bele, mennyi munkát kellett elvégezniük ahhoz, hogy sikeresen eladhassák Európában, ahol az emberek német, svéd vagy francia autókat vásárolhatnak.

Még mindig vannak kételyei? Akkor fontolja meg, hogy milyen járművet válasszon a taxi üzemeltetéséhez. Biztos vagyok benne, hogy gyakran kérdezik Öntől, hogy melyik autó a legalkalmasabb a nehéz feladatokra. Mint például a taxivezetés. Ön mit ajánlana? Vegyük például a Daciát. Egy új ára hasonló egy használt Mercedeséhez. Persze nem nézne ki olyan jól, és a felszereltsége sem különleges.

Másrészt - legyen az egy Dacia, egy Skoda vagy egy Mercedes. Mindig oda visznek, ahová menni szeretne. Tényleg szüksége van egy Mercedesre?

Ráadásul egy Mercedes fenntartása biztosan drágább lenne, mint egy Daciáé. Gondoljon csak az alkatrészek árára.

Miért beszélünk erről? Ezek a szabályok az autójavító berendezésekre is vonatkoznak. Nem szabad, hogy tele legyenek funkciókkal. Képesnek kell lenniük arra, hogy pénzt hozzanak a vállalkozásának.

Ha arra számít, hogy jól ki lesznek  használva a szervizében, akkor fontosabb, hogy a paramétereket is megnézze.

A MÁRKA KEVÉSBÉ FONTOS, A PARAMÉTEREK SOKKAL FONTOSABBAK.

Nyilvánvaló, hogy egy ütvecsavarozóért sok eurót is kifizethet. Ugyanez vonatkozik más berendezésekre is. De - ha nem lát túl nagy különbséget közöttük, miért fizetne a márkáért?

A kínai gépek rosszabbak?

Gyakran olvasható, hogy a Kínában vagy más ázsiai országokban gyártott autójavító gépek minőségükben rosszabbak a prémium kategóriás gépeknél. Ne felejtsük el azonban, hogy szinte minden iparágnak vannak saját gyárai Kínában. Így működik ma a piac. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy sok olyan gyár, amely prémium márkákat gyárt, olcsó berendezéseket is kínál.

Röviden, nem az a fontos, hogy honnan származik a gép, sokkal fontosabb, hogy hogyan készül. A szigorú minőségellenőrzés minden lépésnél azt jelenti, hogy biztos lehet a minőségben. Olyan gépeket is talál, amelyek nem Kínában készültek. Ezekkel azonban van egy probléma - az ár - ezek a gépek 2-3-szor drágábbak, mint a Kínában gyártott gépek.

Harmadik dilemma - Értékelések - mit higgyünk el valójában?

Amikor autó- és gumiszervizt keresünk, mindig érdemes tájékozódni a márka értékeléséről. Hol keressük? Bárhol, ahol találkozhat olyan emberekkel, akik ezzel a berendezéssel foglalkoznak. Legyen szó Facebook-csoportokról, legyen szó online vitafórumokról, vagy különböző piacokon végzett felmérésekről.

Hogy lehet ezeket a véleményeket elolvasni? Keressen bizonyos részleteket. Csak egy "negatív" megjegyzés nem elég ahhoz, hogy elálljon a készülék megvásárlásától. Mindenképpen olvassa el alaposan a negatív véleményeket.

A negyedik dilemma- Ügyfélszolgálat

Természetesen, ha új berendezést keresünk, nem lehetnek problémák. Azonban meg kell győződnie arról, hogy a kereskedő technikai segítséget nyújt-e Önnek, ha bármilyen probléma merülne fel. Ne habozzon, és forduljon kérdéseivel a kereskedőhöz.